Leedse Belleman Filip Van Keer trekt zondag naar BK voor Bellemannen in Torhout

A.S. zondag 3 september wordt in de stad Torhout vanaf 13u00 het Belgisch Kampioenschap Bellemannen georganiseerd. Ook de gemeente Lede stuurt zijn Belleman Filip Van Keer (49) bijgestaan door zijn Dame Ilona Inghels (47) af naar dit BK.

Filip Van Keer is sinds 2019 de erkende en officiële belleman voor de gemeente Lede. “Doch reeds in 2014 oefende ik het ambt reeds officieus uit.” begint Filip zijn verhaal. “Alles begon toen we op de deelgemeente in Wanzele een concert organiseerden, nav het terugvinden van onze sinds jaren verloren gewaande Gildereuzen Kove en Trees. Om het concert ruchtbaarheid te geven en het volk van punt A naar B te begeleiden, opperde iemand het idee om dit te doen zoals vroeger: aankondiging met een bel. Dit initiatief werd opgepikt door iemand van de gemeente die aanwezig was op het concert en zo ging de bal aan het rollen. Mijn ondertussen echtgenote sinds afgelopen weekend was er toen nog niet bij als belle dame. Dit gebeurde pas bij de officiële erkenning. Ik ben blij dat zij mij hierin geweldig in steunt.” aldus Filip.

De wedstrijd is een initiatief van de Nationale Gilde van de Bellemannen met als doel elk jaar de wedstrijd naar een ander dorp, gemeente of stad te brengen om zo het ambt te promoten. “Vanaf 50 officieel erkende bellemannen maken we namelijk aanspraak om als Immaterieel Erfgoed beschouwd te worden en dat kan aan elke lokale overheid heel wat voordelen bieden.” vertelt Filip ons.

“Wat de wedstrijd betreft, is het de keuze van de belleman om deel te nemen en zal steeds zijn of haar lokale overheid in kennis gesteld worden. Het zijn allemaal steengoede omroepers en dus toch wel stevige kandidaten. Daarom schat ik de verwachtingen nooit te hoog in. Deelnemen is belangrijker en winnen nog leuker maar de focus ligt op amicaliteit en promotie. Een belleman is meer dan zomaar een figuur met een zwaaiende bel… van oudsher was het de persoon die voor het ongeletterde volk het nieuws bracht, soms goed maar ook slecht nieuws. Vandaag de dag is ons ambt eerder een historisch-culturele inzet bij evenementen, zowel ingericht door de lokale overheid als verenigingen die dat wensen. Niet onbelangrijk daarbij is de verbindende rol die een belleman of- vrouw soms kan spelen… infogaring en communicatie in twee richtingen kan je stellen. hoe dan ook, een ambt waardig om dragen dat geen respect afdwingt, maar het verdient door zich onder het volk te begeven. Bij het volk, voor het volk… daar moet een belleman zijn.” besluit Belleman Filip Van Keer uit Lede.

Wij wensen de Belleman van Lede Filip en zijn Dame Ilona veel succes toe komende zondag op het BK!

Foto boven: De Leedse Belleman Filip samen met zijn Dame Ilona.

Filip Van Keer in actie tijdens de Ros Beiaardommegang te Dendermonde vorig jaar.

Filip en zijn Ilona traden afgelopen weekend in het huwelijk.

Het duokoppel de Leedse Belleman Filip samen met zijn Dame Ilona.