Nest met agressieve Aziatische hoornaars in Goeferdinge vernietigd

Goeferdinge. Deze namiddag werd op de parking naast de kerk van Goeferdinge een nest met Aziatische hoornaars vernietigd. Niettegenstaande het dier als ongevaarlijk voor de mens wordt omschreven, vielen de diertjes een man aan die met zijn graafmachine werken aan het uitvoeren was. Ook Stéphan Bourlau – die rechtover de parking woont – werd door de Aziatische hoornaars lastig gevallen. Mogelijks dachten deze insecten dat hun nest bedreigd werd.

Sinds zondag is er een nest met Aziatische hoornaars actief in Goeferdinge. De exotische diertjes hebben een stokoude boom als uitvalsbasis gekozen. Niettegenstaande de diertjes als ongevaarlijk voor de mens worden omschreven, werden verschillende voorbijgangers toch lastiggevallen. Pas deze middag werd de brandweer verwittigd en werd het nest verdelgd.

Uitvalsbasis van de nest Aziatische hoornaars

Opmars
De Aziatische hoornaars zijn aan een serieuze opmars bezig in Vlaanderen. De diertjes zijn enkel voor de mens gevaarlijk als ze voelen dat hun nest bedreigd wordt. ‘Als je een nest vindt, moet je de hulp van experts inschakelen’, zegt Vespa-Watch. Dat is de organisatie die de verspreiding van de Aziatische hoornaar bijhoudt.

Aziatische hoornaars zijn groter dan gewone wespen, en passen niet meer in een muntstuk van 1 euro. Ze hebben een donkere kop en bovenlichaam en bleke, gele poten. Er is ook nog de Europese hoornaar: die is nog een tikje groter dan de Aziatische. Die heeft een geel gestreept uiteinde en donkere poten.

Een nest zelf verdelgen doe je best niet. Zeker over enkele weken, wanneer de werksters erbij komen, wordt een nest weghalen een gevaarlijke en heikele klus. Dat kan gevaarlijk zijn, en het is werk voor specialisten.

Hoe moet je een nest verdelgen?
De brandweer mag nesten van Aziatische hoornaars verdelgen die in de buurt hangen van mensen en hinder veroorzaken. Een burger kan zo’n nest melden via het e-loket van de hulpverleningszone: https://zuid-oost.hulpverleningszone.be/pagina/wespenverdelgingen . Dit gaat doorgaans om primaire nesten

Niet hinderlijke primaire nesten en secundaire nesten van Aziatische hoornaars moeten gemeld worden via de website vespawatch.be. De Provincie Oost-Vlaanderen subsidieert de verdelging van deze nesten vanaf 17 augustus tot 15 november. Het staat daarnaast elke burger ook vrij om een professionele verdelger in te schakelen: https://vespawatch.be/eradicators/ .

Voor meer info: https://www.geraardsbergen.be/wespenverdelging

Julien Borremans