Zicht vanaf de Taaienberg op een wisselvallige zomerse dag.

Vlaamse Ardennen na drie jaar getrek en gesleur eindelijk erkend als Vlaanderens mooiste landschap

Provincie Oost-Vlaanderen zet haar schouders onder drie Vlaamse Parken

155 jaar nadat Pol de Mont en Omer Wattez de naam Vlaamse Ardennen lanceren (zo gaat het verhaal…), wordt Vlaanderens mooiste landschap eindelijk erkend! Na drie jaar trekken, sleuren en discussiëren heeft de Vlaamse regering vandaag de Vlaamse Ardennen erkend als landschapspark. Dat dit een mijlpaal is voor onze streek behoeft geen betoog. We mogen gerust wat meer chauvinistisch zijn over onze prachtige streek. En deze erkenning kan een vliegwiel zijn voor onze toekomstige ontwikkeling. Zo kondigt burgemeester Tim De Knyf (NH) uit Sint-Lievens-Houtem met fierheid de erkenning aan op zijn facebookpagina en natuurlijk terecht!

De Provincie Oost-Vlaanderen krijgt maar liefst drie Vlaamse Parken op haar grondgebied: Landschapspark Vlaamse Ardennen, Nationaal Park Scheldevallei en Landschapspark Zwinstreek. Het zijn prachtige gebieden met een uitgesproken streekidentiteit, gekleurd door een rijke geschiedenis en met veel biodiversiteit. De Provincie engageert zich samen met verschillende lokale actoren om de streekidentiteit, de natuurwaarde en de landbouw- en landschapskwaliteit van die gebieden te versterken.

Vlaamse Parken

Vandaag kregen vier Nationale Parken en vijf Landschapsparken die felbegeerde erkenning. Een expertenjury selecteerde de laureaten op basis van de kwaliteit en de ambitie van hun project. Aan die erkenning hangt een structurele financiering vast die de duurzame, kwaliteitsvolle ontwikkeling van die gebieden door de lokale gebiedscoalities faciliteert. In de landschapsparken ligt de focus op de versterking van de streekidentiteit, de landbouw- en landschapskwaliteit, en de multifunctionaliteit in de open ruimte. In nationale parken ligt de focus meer op de versterking van de natuurkwaliteit. “De maatschappelijke return van de erkenning van de Parken kan niet onderschat worden: economisch rendement, tewerkstelling, klimaatadaptieve maatregelen, versterking van de biodiversiteit, rendabele verdienmodellen voor de landbouw, toeristische meerwaarde … De Provincie Oost-Vlaanderen is uitermate opgetogen dat de drie kandidaat-parken op haar grondgebied de felbegeerde erkenning binnenhalen.” gedeputeerde Riet Gillis, bevoegd voor Klimaat, Milieu en Natuur

 Landschapspark Vlaamse Ardennen

Het Landschapspark Vlaamse Ardennen wordt gekenmerkt door een lieflijk glooiend landschap. Met prachtige vergezichten vanop de open kouters en een kleinschalig landschap op de heuvelflanken gekenmerkt door weilanden omzoomd door houtkanten, meanderende bronbeken en bossen met prachtige voorjaarsflora.

Kleine dorpjes met authentieke dorpscafés, windmolens, watermolens, kerken en kapelletjes geven het landschap extra kleur. In dit gebied slaan de Provincie Oost-Vlaanderen, het Regionaal landschap Vlaamse Ardennen, Intercommunale SOLVA, Toerisme Oost-Vlaanderen, de lokale besturen en heel wat lokale partners de handen in elkaar. Ze versterken de kwaliteit van het landschap en pakken uitdagingen aan zoals de lage rioleringsgraad en de samenhang tussen natuur en landbouw. In het landschapspark Vlaamse Ardennen wordt ingezet op het herstel van het bronnenlandschap, de verweving tussen natuur en landbouw en levendige dorpen. De Vlaamse Ardennen is nu al Vlaanderens mooiste landschap en het wordt nog beter!

Stevige steun van de Provincie

In elk van de erkende parken op haar grondgebied zal de Provincie Oost-Vlaanderen haar bovenlokale taak ter harte nemen en haar diensten inzetten om de streekontwikkeling te ondersteunen. Natuur, landbouw, erfgoed, waterbeleid, milieuonderzoek, recreatie, … allemaal sectoren waarin de Provincie een belangrijke bijdrage kan leveren in nauwe samenwerking met de andere actoren die de gebieden een warm hart toedragen.

Meer info: www.landschapsparkvlaamseardennen.be

Foto boven: sfeerbeeld Vlaamse Ardennen

Foto onder: Scheldevallei – Hoogtij Wichelen