Voluit-fractie pleit bij minister Peeters om versneld verkeerslichten te plaatsen op kruispunt N42 – Yshoute

Oplossing om verkeersveiligheid substantieel te verhogen

Nadat de voorbije weken en maanden opnieuw verschillende ongevallen gebeurden op het kruispunt N42 – Yshoute bepleitte de VOLUIT-fractie bij Vlaams Minister Lydia Peeters, bevoegd voor Mobiliteit en Openbare Werken, om versneld verkeerslichten te plaatsen op het kruispunt. Yshoute vormt de verbinding tussen Balegem en Sint-Lievens-Houtem, zowel voor automobilisten als fietsers. De weg ligt op de Bovenlokale Functionele Fietsroute (BFF). Toch is het aan het kruispunt gevaarlijk voor alle weggebruikers om de N42 te kruisen.

Filip Michiels, Fractieleider VOLUIT Oosterzele: “De N42 staat gekend als een heel gevaarlijke weg voor ongevallen. Zeker op het kruispunt met Yshoute vallen met de regelmaat van de klok helaas ongevallen te bespeuren. Door de definitieve herinrichting niet af te wachten, maar vervroegd reeds verkeerslichten te plaatsen, kan de verkeersveiligheid voor fietsers én automobilisten versneld gerealiseerd worden. Vandaar onze vraag.”

Vlaams Minister Lydia Peeters, bevoegd voor Mobiliteit en Openbare Werken: “Het kruispunt staat op de dynamische lijst van gevaarlijke punten van 2022. De procedures die lopen tegen de herinrichting van de N42 vallen te betreuren. We kunnen daardoor nog niet van start gaan met de definitieve herinrichting van de gewestweg. Toch wil ik niet wachten tot het totaalproject in uitvoering gaat om dit gevaarlijk kruispunt aan te pakken. Het plaatsen van verkeerslichten zou daarbij op kortere termijn een oplossing kunnen zijn om de verkeersveiligheid substantieel te verhogen. Daarom heb ik aan het Agentschap Wegen & Verkeer gevraagd deze piste verder te onderzoeken en voor te leggen op de Provinciale Commissie Verkeersveiligheid.” Gemeenteraadsleden Pascal Fermon en Ruben De Gusseme, beiden lid van de verkeerscommissie blijven ook in Oosterzele dit dossier op de voet volgen. “We hopen met onze VOLUIT-fractie dat de procedureslagen stilaan ophouden en er van start kan worden gegaan om de N42 herin te richten én verkeersveiliger te maken. De herinrichting van deze gevaarlijke gewestweg moet er zo snel mogelijk komen. Hopelijk zonder nog al te veel procedures.” De verkeerslichten iets verderop ter hoogte van kruispunt ’t Parksken zouden volgens de plannen van de definitieve herinrichting van de N42 op termijn verdwijnen.      (marcel van de vijver, foto’s Voluit).