Borstkliniek AZ Sint-Elisabeth: 265 wandelaars voor Think Pink

Op initiatief en in een organisatie van de Borstkliniek en de Oncologische Revalidatie van het AZ Sint-Elisabeth Zottegem werd op zondag 22 oktober ll. onder de noemer ‘These bOObs are made for walking’ een wandeling ten voordele van Think Pink gehouden. Het initiatief bracht 265 deelnemers op de been en 4.975 euro in het laatje van deze nationale organisatie tegen borstkanker die in 2007 werd opgericht.

De opkomst overtrof de verwachtingen en de wandeltocht van 5 km met vrije start tussen 10u30 en 14 uur aan de ingang van het Dagziekenhuis werd zowel voor de deelnemers – patiënten en sympathisanten – als voor de organisatoren een ontroerende ervaring. Als dank voor zijn/haar deelname werd elkeen bij terugkeer aan het Dagziekenhuis getrakteerd op een lekkere moctail of een ‘tietje’, een heerlijk biertje met een toepasselijke naam. Al is blijven bewegen zelfs voor borstkankerpatiënten zeer belangrijk, toch was het organiseren van deze wandeling niet alleen bedoeld als fysieke activiteit. Met deze wandeling wilde eveneens de boodschap overgebracht worden dat naast lichaamsbeweging ook lotgenotencontact een positief effect op het genezingsproces heeft.

COORDINERENDE BORSTKLINIEK

Binnen de dienst gynaecologie van het AZ Sint-Elisabeth Zottegem werd al langer gewerkt aan de uitbouw van een borstkliniek. Zeven jaar na eerst een erkenning als satelliet-borstkliniek, volgde enkele maanden geleden de bekroning voor die jarenlange inzet en is de borstkliniek van het Zottegemse ziekenhuis nu officieel als Coördinerende Borstkliniek erkend. Dit betekent dat de borstkliniek voldoet aan alle criteria en eisen die worden opgelegd door de Belgische overheid en het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg, niet alleen qua aantal ingrepen en aantal patiënten die behandeld worden, maar ook inzake kwaliteitsnormen. Deze ‘promotie’ tot Coördinerende Borstkliniek houdt in dat patiënten op dit vlak kunnen rekenen op een complete multidisciplinaire medische en paramedische behandeling, van diagnose tot revalidatie, door een hooggespecialiseerd team. Coördinator van de borstkliniek is dr. Pieter Mulier, tevens medisch hoofd van de dienst gynaecologie van het AZ Sint-Elisabeth. In het voorbije jaar 2022 werden in de borstkliniek meer dan 150 operaties uitgevoerd bij patiënten met nieuwe diagnoses van borstkanker.