Antwoord van Herwig Deweerdt aan Hans De Gent

'Ik raad u aan het boek van Dominique Willaert eerst eens ter hand te nemen.'

Geraardsbergen. De gespreksavond op vrijdag 20 oktober met o.a. Dominique Willaert over zijn boek ‘Niet alles maar veel begint bij luisteren’ blijft voor beroering zorgen. Woensdag 25 oktober verscheen er een lezersbrief van Hans De Gent, gemeenteraadslid voor het Vlaams Belang. De Gent pikt het niet dat Willaert het Vlaams Belang omschrijft als ‘architecten van de haat’. Herwig Deweerdt was ook op de avond aanwezig en schrok van de lezersbrief van De Gent. Het verwondert Deweerdt dat het raadslid van het Vlaams Belang plots een heel andere toon in zijn brief aanslaat dan tijdens een gesprek met hem op de avond zelf. Hieronder kan u de lezersbrief van Herwig Deweerdt lezen.

 ‘Laat me toe te reageren op uw aanklacht in Nuus tegen de boekvoorstelling van ‘Niet alles maar veel begint bij luisteren’ van auteur Dominique Willaert op vrijdag 20 oktober in het Koetshuis te Geraardsbergen. U stelt die avond voor als ‘een haatcampagne tegen het Vlaams Belang’, bovendien gesponsord door het stadsbestuur. Die avond was net het tegenovergestelde!
De auteur, die in de Denderstreek in gesprek ging met mensen van allerlei overtuigingen, probeerde die avond net begrip te vragen en een aantal redenen aan te halen waarom mensen op het Vlaams Belang stemmen. Hij ging daarbij verschillende keren resoluut in tegen vooroordelen van de linkse goegemeente.

Het is wel zo, mijnheer De Gent, dat u slechts de helft van de avond heeft meegemaakt. Ik ontmoette u buiten, terwijl het debat in de zaal nog volop bezig was. Ik hielp u zelfs aan een vuurtje om uw sigaar aan te steken en tijdens ons gesprek sloeg u een heel andere toon aan. U zei me onder het roken van uw Wilde Havanna dat u ‘van een ander gedacht’ was dan de auteur maar dat in wat u gehoord had ‘zinnige dingen’ zaten en dat zo een avond wel nuttig was. In het artikel in Nuus – heeft u dit wel zelf geschreven? – tapt u plots uit een heel ander vaatje.

Ik weet niet of u boeken leest, maar ik raad u aan dit boek van Dominique Willaert eerst eens ter hand te nemen vooraleer u dergelijke ongefundeerde prietpraat de wereld instuurt. Om af te sluiten met de Duitse filosoof Martin Heidegger: ‘Van al diegenen die niets te zeggen hebben zijn zij die zwijgen de beste’.’

 Herwig Deweerdt