Voorzitter Positief (Open VLD Zottegem) reageert na opstappen Lilian De Lange richting Vooruit

Geert De Clercq, de voorzitter van Positief (zoals Open VLD Zottegem in 2024 naar de verkiezingen trekt, lees meer via deze link) reageert (exclusief) bij NUUS na het opstappen van Liliane De Lange richting Vooruit. Lees daarover meer via deze link, deze link én deze link.

Geert De Clercq aan het woord:

Deontologie ver weg bij Vooruit – De waarheid heeft haar rechten

In juni heeft Liliane De Lange op Facebook en in de pers een aanval gestart tegen Positief, de partij waar ze meer dan 20 jaar lid was. We hebben eerst niet gereageerd omdat we onze energie wensen te gebruiken voor Zottegem en geen tijd willen verspillen aan een dwaas moddergevecht. Echter: Liliane blijft negatief praten over ons, zowel in de pers als op Facebook. We wensen daarom nu wel te reageren.

Wat is de waarheid? In 2018 is Liliane niet verkozen als gemeenteraadslid vanop de verkiesbare plaats 4 (we hebben 5 zetels). In april 2023 werd aan Liliane de vraag gesteld welke plaats op de lijst zij ambieerde voor 2024. Liliane vroeg niet, maar eiste, de tweede plaats of lijstduwer. Voor mij zijn dergelijke plaatsen in principe voor zittende gemeenteraadsleden, waarvan sommige in 2018 zelfs vanop een moeilijkere plaats zijn verkozen. Ook wensen we de toekomst te verzekeren door bekwame jongeren een kans te geven. Liliane kreeg opnieuw een aanbod voor plaats 4, niettegenstaande ze in 2018 niet verkozen werd vanop die zelfde vierde plaats. Liliane reageerde hier negatief op.

Liliane beweert dat de groep geen respect heeft voor haar. Dit klopt niet, wat blijkt uit volgende feiten.

Liliane is in 2016 door de leden verkozen tot ondervoorzitter. In 2019 en 2022 dienden nieuwe bestuursverkiezingen georganiseerd. Elk lid kon zich kandidaat stellen voor bestuurslid, voorzitter en regio-afgevaardigde. Wie het meeste stemmen behaalt (na de voorzitter) wordt ondervoorzitter. Er waren telkens niet meer kandidaten dan te begeven plaatsen zodat verkiezingen niet meer nodig waren. In dergelijk geval wordt de ondervoorzitter aangeduid door het nieuwe bestuur. Uit respect voor Liliane werd ze zowel in 2019 als 2022 hiervoor aangeduid.

In oktober 2018 kwamen de gemeenteraadsverkiezingen. Liliane werd dus niet verkozen. Op basis van de verkiezingsuitslag had Open Vld recht op 1 zetel in het Bijzonder Comité van de Sociale Dienst. Onze verkozen gemeenteraadsleden hebben toen, uit respect, Liliane aangeduid voor deze functie en dit voor de volledige legislatuur.

Ik ben zelf in 2018 toegetreden tot de liberale partij van Zottegem. In 2019 ben ik er voorzitter geworden. Wat er daarvoor is gebeurd kan ik niet inschatten. Op enkele personen na is de huidige bestuursploeg volledig nieuw. Liliane beweert zeer zwaar te zijn uitgemaakt. Ik ben hiervan nooit getuige geweest en ze heeft mij dit ook nooit gemeld. Het is wel zo dat Liliane veel roddelt over anderen, wat misschien al eens een boze repliek zou kunnen uitlokken.

Ik begrijp moeilijk dat Liliane vertrekt met heel veel poeha, van liberaal naar socialist, dus naar een andere ideologie. Als dan plots door het vertrek van Lode Bruneel een Vld-plaats in de gemeenteraad vrij komt, wil ze die zetel effectief pakken, maar dan als onafhankelijke om dan weer in de gemeenteraad samen te werken met Vooruit. Dit alles getuigt weinig van een politieke voorkeur maar is eigenlijk postjespakkerij pur sang.

Niettegenstaande ik Kurt De Loor als mens kan appreciëren, kan ik niet begrijpen dat hij Liliane toestaat deze zetel tegen alle deontologie in te claimen. Ik kan heel goed begrijpen dat dergelijke praktijken er voor zorgen dat mensen een degout krijgen van de politiek.

We zijn nu minder dan één jaar van de gemeenteraadsverkiezingen verwijderd. Wij willen op een positief elan onze aandacht maximaal besteden aan Zottegem en de deelgemeenten.

Geert De Clercq – Voorzitter Positief Zottegem