WTC Vlaamse Ardennen bestaat 40 jaar en vierden zijn kampioenen

WTC Vlaamse Ardennen vierden zaterdag hun kampioenen en deze vereniging bestaat 40 jaar.

De kampioenen zijn :  C-ploeg: Désirée Delacroix,  B-ploeg: Jeroen Roos en  A-ploeg: Jason Verhaeghe

40 jaar WTC Vlaamse Ardennen

Vz Bart Roos vertelt er ons alles over

“1983 –  Het jaar dat de club werd opgericht op datum van 07 maart 1983 onder de stuwende kracht van Frans De Clercq (V) met Ternoot Danny (V) (voorzitter), Maroye Lucien (secretaris), Mostinckx Robert (V) (penningmeester) , Haegeman Michel (bestuurslid) en Roos Elie (bestuurslid). Het totaal aantal leden bestond uit twaalf man en het lokaal was gevestigd bij Elie Roos op de Warande in  café “Zanneken” .

Lang heeft het daar niet geduurd, daar de club werd geconfronteerd met de sluiting van het lokaal. Het probleem werd opgelost door de herberg “Het Rozenhof” in Opbrakel bij Marnic (de broer van de voorzitter) als lokaal te gebruiken. Maar dit liep niet van een leien dakje. Vele aangesloten vonden zich niet geroepen om de verplaatsing naar Opbrakel te maken. Daardoor was de club de eerste twee jaar op sterven na dood. Er waren nog zes actieve leden.”

Heropbloei

Bart: “Toen kwam de heropbloei met een aansluiting van een zevental ex-voetballers, die de schoenen aan en de fiets van de haak namen. Het aantal werd onmiddellijk aangedikt tot een zestien man. Maar nieuwe mensen vergde ook een nieuw bestuur en werden er nieuwe ideeën op tafel gebracht. Zoals het inrichten van een lange afstandsrit naar Vresse. De jaarlijkse bedevaartrit naar Halle werd in het leven geroepen wat vandaag nog steeds een activiteit is.

Door het huwelijk in 1992 van voorzitter Danny Ternoot en de bijhorende verhuis naar Erpe Mere viel de club zonder begeleider op de zondagsritten. Marnic kon ons geen volgwagen ter beschikking stellen en diende de club uit te kijken naar een ander lokaal. Dit werd gevonden in Brakel bij Luc Verstricht in “Café Juke Box” aan het Lindeplein. Een sportief café, daar er wel zes verschillende clubs hun lokaal gevestigd hadden.

In dit jaar hadden wij onze eerste daguitstap in familieverband. Deze ging naar zee in samenwerking met club “Helof” uit Zottegem. Dit alles werd tot in de puntjes verzorgd door onze toenmalige voorzitter Maroye Lucien.

Buitenlandse reizen waren er in :

1994 gingen wij met 16 man naar St Léger les Mélèzes in de Alpen.

1996 weekreis naar de Moezelstreek in Duitsland.

1997 gingen wij voor 10 dagen naar de Pyreneeën. Met een bezoek aan Peter van Petegem.

1999 zijn wij met de groep naar Andorra geweest.

2007 reis van 10 dagen naar Aups in de Provence.

 

1996 was het jaar dat wij afscheid namen van onze voorzitter Maroye Lucien. De ouderdom, de oplopende snelheid en oplopende afstand van de zondagsrit, deden hem besluiten om niet langer meer in groepsverband te fietsen. Hij werd opgevolgd door Beké Paul.

In 2000 werd de basis gelegd voor een eventuele fusie met de club “De Toekomst” uit de Céres in Brakel. In 2001 werd dat ook een feit en konden wij ons verheugen op een ledenbestand van 27 personen. Daarbij kregen wij ook het voorrecht om de begeleider Hubert van den Bossche in onze rangen te krijgen alsook onze reisorganisator Erik De Mets

 

Eind 2021 nam onze voorzitter Clement Destercke ontslag. De ouderdom en zijn regelmatig verblijf in Tenerife deden hem besluiten om het commando over te laten aan “de jeugd”. Ook ons enige vrouwelijke bestuurslid, Annelien Buwez, nam ontslag wegens tijdsgebrek. Begin 2023 werd dan besloten om een vacature uit te schrijven en ondanks onze verwachtingen kregen we 5 kandidaturen binnen en zo werd het voortbestaan van de club verzekerd.

Wij rijden niet uitsluitend onze zondagsrit, maar proberen jaarlijks toch een uitstap, meestal een verlengd weekend, met de familie te maken. Begin de jaren 2000 trokken wij steeds naar de Ardennen, namelijk in Juzaine-Bomal. Daar waren wij gelogeerd bij Vlamingen, die daar een hotel uitbaten. De laatste jaren gaan onze weekend uitstappen naar Lo-Reninge en misschien volgend jaar naar Valkenburg. Deze reizen werden piekfijn voorbereid door onze clubmakkers Geert Debaets en Patrick Reyns. Die kunnen bergen werk verzetten voor het goede doel, namelijk de uitstippeling en de verkenning van de ritten, die daar dienen gereden te worden. Een dikke proficiat aan hun adres.

Maar naast het rijden dient er ook gewerkt te worden voor de club. Die reisjes brengen kosten met zich mede. Jaarlijks geven wij in de maand april ons reeds vermaard steakfestijn. Het is daar dat de financiële grondslag van de club gelegd wordt. Het financiële dat wij nodig hebben voor de aanschaf van de driejaarlijkse kledij en de bekostiging van de prijzen van de kampioenenfeesten. Dat men in een klein clubje zuinig met de centen dient om te gaan is algemeen geweten. Maar toch slagen wij daar wonderwel in. Vraag het maar aan de vele leden van onze club. Dit seizoen 88 in totaal. Onderverdeeld in 3 groepen.

Wij bewandelen de gulden middenweg en zullen dit in de toekomst zeker en vast blijven doen.”

Ons huidig bestuur bestaat uit :

Voorzitter sinds 2022 : Roos Bart.

Ondervoorzitter sinds 2022 : Van Den Bossche Dimitri.

Penningmeester sinds 2022 : Van Den Bossche Dimitri.

Secretaris sinds 2022 : De Luyck Jimmy.

Bestuursleden : Buwez Michel, Debaets Geert, Reyns Patrick

Muylaert Patrick, Desirée Delacroix, Carrijn Leen, James Degroote, Jason Verhaeghe

Ere-voorzitters : Beké Paul sinds 2006.

Destercke Clement sinds 2022.