een zeer actieve Veronique Lenvain tijdens de laatste raad

Brakelse gemeenteraad met heel wat vragen

Tijdens de jongste gemeenteraad had Veronique Lenvain heel wat vragen voor de liberale meerderheid.

Politiegebouw is een lopende rekening

Zo ging het o.m. over het nieuwe politiegebouw (Politiezone Brakel)  dat één lopende rekening dreigt te worden.

Veronique Lenvain(VB): “Er zijn heel wat gebreken aan het politiegebouw dat met veel toeters en bellen werd ingehuldigd. Er zijn blijkbaar grote problemen met o.m.  de isolatie, de verwarming ( zeer koud in de winter en een sauna in de zomer).

Burgemeester Stefaan Devleeschouwer: “Voor de bouw diende we beroep te doen op de Vlaamse Bouwmeester. Dan wordt er op los getekend. Er was uiteindelijk maar één aannemer die geschikt was om dit gebouw neer te zetten. Het gaat om een ingenieus gebouw met zwevende gevelcassettes. Er zijn dan ook heel wat gebreken. De aannemer is failliet en de architect was maar zeer beperkt aansprakelijk. Er zijn problemen met het terras, warmtepompen die niet werken, de septische put enz…..Tevens is er waterinsijpeling enz……….” Kortweg het nieuwe politiegebouw dat veel aanzien had en als esthetisch zeer mooi werd voorgesteld dreigt gewoon een financiële catastrofe te worden.

Geen adviesraad Toerisme en geen subsidies

Veronique Lenvain: “   In het begin van deze legislatuur werd er een rondvraag gedaan om een nieuwe adviesraad Toerisme op te richten. Verschillende personen stelden hun kandidatuur maar enkele dagen voor de vergadering werd alles afgeblazen.

De reden is dat er een vereniging bestaat Toerisme Brakel – de vroegere VVV- die gaven een subsidie aan organisaties die iets deden rond toerisme – we denken aan wandeltochten- kasseifeesten Zegelsem – geutelingenfeesten enz…..Het gemeentebestuur schafte alle subsidies af ( de geldkraan) naar Toerisme Brakel  werd dichtgedraaid- er is nog een juridisch dispuut lopende ( hoe zit het daarmee) – eerder zei men zolang dat dit loopt kan deze VVV niet ophouden en kan er geen nieuwe adviesgroep Toerisme worden opgericht.  Wat is hier van waar? Het kan zo nog tien jaar duren!  Ondertussen kan men massa’s geld uitgeven aan organisaties waar de gemeente hun stempel kunnen drukken.

Marc De Pessemier ( schepen voor toerisme) gaf hierop een karig antwoord.

Het enige wat de schepen kwijt wou is dat er een juridisch dispuut is en dat de gemeente de boekhouding niet mocht inkijken van de VVV Toerisme.”

Ondertussen zien we  dat de gemeente Brakel zich meer en meer profileert als organisator. Het lijkt wel een eventbureau waar dan wel tienduizenden euro’s zonder verantwoording worden uitgegeven.

Wat is de rol van verenigingen dan nog  en zou het de gemeente niet passen om het meer bij het logistieke te houden zei raadslid Bart Morreels (CD&V).

Straatverlichting gaat niet direct terug branden in Brakel

We gaan naar de donkere periode van het jaar en  de energieprijzen zijn gedaald. Kunnen we de straatverlichting dan niet terug laten branden vroeg raadslid Bart Morreels. Ook Vlaams Belang en Vooruit is voorstander om het licht terug te laten branden.

Veronique Lenvain wijst er op dat uit een enquête blijkt dat de burger zich onveilig voelt met gedoofde lichten.

Burgemeester Stefaan Devleeschouwer (Open Vld) ziet  het zo niet en gaat de verlichting niet direct op volle kracht laten branden. “Er zijn gemeenten die dat doen maar wij gaan dit momenteel niet volgen.  De energieprijzen zijn inderdaad weer gedaald, maar er zijn mondiale problemen die de prijzen weer de hoogte kunnen injagen.”