Oppositieraadslid Jan Haegeman (N-VA) stelde voor om met slimme vuilnisbakken  te werken

Gemeenteraad Brakel

Jan Haegeman : “ Het ledigen van vuilnisbakken wordt gedaan dor gemeentepersoneel. Omdat we hier ook kampen met personeelskrapte zouden we beter werken met slimme vuilnisbakken. Met een sensor geven die een seintje als ze vol zijn. In Maarkedal zijn deze al in gebruik.”

Schepen voor milieu Peter Vanderstuyf: “ Op het grondgebied van de gemeente Brakel staan 99 openbare vuilbakken. Gezien het feit dat enerzijds het ledigen van deze vuilbakken veel tijd in beslag neemt en er anderzijds ook soms in het weekend moet worden langsgegaan om de vuilbakken op druk bezochte plaatsen meermaals te ledigen deed het bestuur beslissen om in zee te gaan met een sociaal tewerkstellingsorganisatie. In casu werd een overeenkomst afgesloten met de VZW Grijkoort uit Ronse die dit voor ons voor zijn rekening neemt.

Tot nu toe loopt deze samenwerking naar wens en vindt men praktisch nergens overvolle vuilbakken, alhoewel dit soms nog gebeurt, maar dit is dan meestal te wijten aan asociale medeburgers die hun huisvuil dumpen in de openbare vuilbakken. Vooral op de Tirse lijkt dit een echte plaag te zijn, maar binnenkort zullen er daar en ook op andere plaatsen anonieme camera’s worden geplaatst. Bedenk dat zo’n gasboete tot 250 Euro kan bedragen.

Intussen zijn er contacten geweest met de firma Rebin die alle openbare vuilbakken van de nodige sensoren zou kunnen voorzien zodat we steeds een zicht hebben op de laatste vulniveaus. Uiteraard zijn we geïnteresseerd in zo’n systeem, maar eerst willen we een duidelijker zicht hebben op de kosten en kijken we dan ook in de richting van onze buren uit Maarkedal die dit systeem onlangs invoerde.”