Afleiding achter het stuur: 3 van 25 overtreders rijbewijs kwijt

Met de bedoeling bestuurders meer bewust te maken van de gevaren van afleiding tijdens het rijden zowel voor zichzelf als voor andere weggebruikers, vond zowat een maand geleden op dinsdag 10 en woensdag 11 oktober voor de vierde keer een nationale verkeersactie plaats waarbij door de federale politie samen met de lokale politie het gebruik van mobiele toestellen achter het stuur gecontroleerd werd.

Tijdens deze twee actiedagen werden door het parket Oost-Vlaanderen in totaal 79 rijbewijzen onmiddellijk voor een periode van 15 dagen ingetrokken. In de politiezone Zottegem/Herzele/Sint-Lievens-Houtem werd er tegenover 25 overtreders een proces-verbaal of onmiddellijke inning uitgeschreven en drie van hen moesten op bevel van de dienstdoende parketmagistraat hun rijbewijs meteen inleveren. Bij twee professionele bestuurders werd het rijbewijs direct ingetrokken voor 15 dagen. Bij één van hen bleek ook dat de geldigheid van de medische keuring was verlopen. Ook waren er twee recidivisten (inbreuk bij herhaling) waarvan één eveneens het rijden voor 15 dagen ontzegd werd. In het tweede geval kon het rijbewijs niet onmiddellijk worden ingetrokken wegens een bijkomende inbreuk: de bestuurder had geen rijbewijs bij. Verder werden twee beginnende bestuurders aangesproken en zij kregen een proces-verbaal.

In de marge van deze speciale actie tegen afleiding achter het stuur werden ook twee bestuurders betrapt op het niet-dragen van de veiligheidsgordel. Eén van hen bleek bovendien te rijden onder invloed van alcohol. Hiervoor kreeg hij een rijverbod van 6 uren opgelegd (+ bijkomende boete). Een andere bestuurder werd beboet wegens technische gebreken aan zijn voertuig. Diverse tuninginbreuken werden vastgesteld, o.a. problemen met de ophanging (airride) en een onjuiste bandenmaat. Het voertuig werd administratief in beslag genomen en moet worden voorgebracht voor een verplichte technische keuring.

Ter waarschuwing: wie wordt betrapt op het gebruik van zijn/haar gsm tijdens het rijden, riskeert een onmiddellijke inning van 174 euro (+ administratiekosten). Bij dagvaarding van bestuurders van wie het rijbewijs werd ingetrokken, kan de politierechter boetes opleggen van 240 tot 4.000 euro alsook een rijverbod (tot 15 dagen, bij professionele bestuurders tot 21 dagen). Overtreders die minder dan twee jaar een rijbewijs B hebben, moeten minstens het theorie- of praktijkexamen opnieuw afleggen alvorens ze opnieuw mogen rijden. Bij herhaling gelden nog strengere straffen.