Op bezoek bij Babbelonië Zottegem

Minister Matthias Diependaele en burgemeester Evelien De Both lieten weten dat ze onlangs een sessie van de ontmoetingsgroep Babbelonië Zottegem hebben bijgewoond (zie foto onder artikel). Dit is een project van het Agentschap voor Integratie en Inburgering dat al sinds 2006 bestaat. In Oost-Vlaanderen is Babbelonië momenteel in een twaalftal steden en gemeenten werkzaam en ook in Zottegem zag vorig jaar dergelijke ontmoetingsgroep het levenslicht op initiatief van Avansa Vlaamse Ardennen-Dender dat instaat voor de professionele begeleiding.

Het hele initiatief is zeer laagdrempelig teneinde op die manier zo veel mogelijk mensen te bereiken. Babbelonië wil een ontmoetingsplaats zijn waar Nederlandstalige stadsgenoten en anderstaligen elkaar beter leren kennen en daarbij ook op een actieve manier Nederlands (aan)leren door met elkaar in gesprek te gaan. Dit gebeurt door in kleine groepjes te praten over alledaagse dingen (actualiteit, opvoeding, feesten, gezondheid, …) en/of door samen een activiteit te doen (koken, een wandeling maken, iets bezoeken, …). Van de ontmoetingsgroep maken verschillende landen van herkomst en culturen, leeftijden en talen deel uit maar ondanks die diversiteit stelt begeleidster Emilia Vanden Meersch (zie hoofdafbeelding), begeleidster van Babbelonië Zottegem, vast dat tijdens de bijeenkomsten vooroordelen en drempels verdwijnen en iedereen echt contact maakt met elkaar als vrienden.

Babbelonië startte in Zottegem met een wekelijkse sessie op vrijdag van 9 tot 11 uur en breidde sinds kort uit met ook een ontmoetingsgroep op maandag van 19 tot 21 uur (niet tijdens schoolvakanties). Beide sessies gaan door in het LDC Egmont aan de A. Gevaertlaan. Iedereen die open staat voor andere mensen en culturen, is er welkom wanneer en zo vaak hij/zij wil. Deelname is gratis en het is niet nodig op voorhand in te schrijven. Meer inlichtingen via zottegem.be/babbelonië.