Een valse WhatsApp-applicatie om je in de val te lokken

Als je in het bezit bent van een smartphone die met Adroid werkt en je downloadt de applicatie WhatsApp, wees dan erg voorzichtig! Experts hebben niet-officiële versies van die app ontdekt. En deze kunnen toegang geven tot je gegevens.

Deze week dringen we er bij de Android-gebruikers op aan om uiterst voorzichtig te zijn. De experts van het laboratorium Kaspersky hebben immers ontdekt dat heel wat ontwikkelaars niet-officiële versies van de applicatie WhatsApp op Android aanbieden. “Het probleem is dat die applicaties toegang kunnen hebben tot je persoonlijke gegevens en je in gevaar brengen. Door het feit dat de hackers over  je informatie beschikken, zullen ze je als doelwit kunnen uitkiezen of je identiteit stelen. De onderzoekers preciseren dat die applicaties spyware bevatten die de hackers gebruiken om te spioneren”, aldus commissaris Olivier Bogaert.

Hun techniek om je ertoe aan te zetten de applicatie te downloaden? “Ze publiceren bijvoorbeeld een bericht op Telegram waarin staat dat je met de applicatie het verzenden van een bericht kunt plannen, wat niet altijd mogelijk is met de officiële WhatsApp-applicatie.”

Door de applicatie in kwestie te installeren, kan de spyware je persoonlijke gegevens achterhalen en ook het aan je smartphone toegekende unieke IMEI-nummer. “De software zal echter ook toegang hebben tot je telefoonnummer, je contactenlijst, je accountgegevens en de bestanden die in het geheugen zijn opgeslagen. Het virus zal bovendien je microfoon activeren om je af te luisteren”, waarschuwt onze expert.

Al heel wat slachtoffers

Op basis van de analyseresultaten melden de experts dat deze spyware erin geslaagd is om op een maand tijd de gegevens van … 340 000 personen te stelen!

Kaspersky roept ons dus op om uiterst waakzaam te zijn en enkel de officiële versie van WhatsApp te installeren die je terugvindt in de Play Store van Google. De spionagesoftware is immers wereldwijd actief.

Het laboratorium raadt je ook aan nooit software te installeren die op andere platformen aangeboden wordt, aangezien de veiligheid er niet gewaarborgd wordt. “Hackers kunnen toegang hebben tot deze tools en er malware in integreren zoals degene waarover we het hier hebben. De experts hebben bovendien vastgesteld dat er een grote toename is van die activiteit op messaging-applicaties”, besluit de commissaris.