Straatracers in Zottegem niet gewenst

Politie belooft straatracers op te sporen én aan te pakken.

Heel wat inwoners voelen zich onveilig door onaangepast en asociaal rijgedrag. Stad Zottegem en de politie beloven straatracers op te sporen en aan te pakken. Gemeenteraadslid Ben Boone kreeg die belofte van de burgemeester na vragen op de jongste gemeenteraad.

“We hebben een politiekorps dat stevig inzet op snelheidscontroles op vaste punten en ook alcohol- en drugstesten heel ernstig neemt,” zegt Ben Boone. “Sommige bestuurders, gelukkig een zeer kleine minderheid, gebruiken onze openbare weg ’s avonds als racecircuit. Het gedrag van enkelingen zorgt bij veel mensen voor grote ongerustheid. Dergelijk asociaal rijgedrag zorgt soms voor spectaculaire ongevallen, maar ook het steeds terugkerende lawaai en de bandensporen van het driften zorgen voor een belangrijk onveiligheidsgevoel, stress en slapeloze nachten bij de mensen.”

“Het zorgt ervoor dat sommige mensen ’s avonds de deur niet meer uit durven of ze laten uit angst hun kinderen niet meer alleen de weg op,” zegt Fabienne De Vos. “Dit patsergedrag heeft echt een negatieve impact om de levenskwaliteit van heel wat mensen.”

Wegpiraten betrappen is niet eenvoudig omdat de daders zich verplaatsen. Daarom zijn heel wat steden en gemeenten de afgelopen jaren campagnes gestart om asociale weggebruikers te betrappen en te bestraffen. De burgemeester en korpschef beloven ook in Zottegem de reglementering aan te passen.

De nieuwe stadslijst ZiZo wil dat de Zottegemse aanpak zich inspireert op het actieplan van de politiezone Geraardsbergen/Lierde. Een politiekorps dat duidelijk communiceert, tips geeft aan de bevolking én ook resultaten boekt. Ze werken met een centraal meldingsregister en houden anoniem toezicht na herhaalde klachten. “We hopen dat het actieplan én de wijziging in de reglementering tegen het voorjaar rond zijn, want dat is het hoogseizoen voor straatracers,” besluiten Fabienne en Ben.