Schepen André Eeman geeft na 47 jaar de fakkel door.

Op maandag 18-12-2023 nam André Eeman voor de laatste maal deel aan de Lierdse gemeenteraad en gaf hij de fakkel door aan partijgenoot Jordy De Borre.

De politieke carrière van André begon bij het ontstaan van de gemeente Lierde in 1976. Met een drukke praktijk als veearts liet de toen dertig jarige André zich toch overhalen om op de lijst van burgemeester Van Huffel te staan.

Alhoewel hij dadelijk verkozen werd bracht hij de eerste jaren toch op de oppositiebanken door doch de daaropvolgende verkiezingen verhuisde hij naar de meerderheid en kon hij van dan af meebouwen aan zijn Lierde, de laatste twintig jaar zelfs als schepen.

André stond achtereenvolgens op de lijsten Lierde 2000, CVP, Lierde-Centrum, CD&Voor Lierde en Voor Lierde. Maar wat ook de lijstnaam was André had een vast kiespotentieel waardoor hij steevast als een stemmenkanon in onze gemeente kan worden beschouwd.

Steeds heeft André zijn politieke carrière gecombineerd met zijn drukke praktijk als dierenarts.

In zijn afscheidsspeech zei Burgemeester Jurgen Soetens dat hij het genoegen had gehad de voorbije 11 jaar met André te mogen samenwerken en schetste hij ook André als politicus en mens.

“André deed aan politiek vanuit zijn buikgevoel en zijn gezond verstand en had/heeft een klare kijk op onze samenleving. De nieuwe trends waarin steeds meer aandacht was voor procedures, reglementen, regelgeverij en zelfs zoals hij het zo mooi formuleerde “de digitalisering” ziet hij dan ook dikwijls met leden ogen aan.  André zorgde ook steeds voor een vrolijke noot bij de ontelbare huldigingen hier en op locatie. De voorraad mopjes die hij in petto had, waren onuitputtelijk en steeds kreeg hij er de lachers mee op zijn hand. Inhoudelijk kende hij zijn materie en meestal zaten we op dat vlak op dezelfde lijn. Dit was echter niet altijd het geval,  André en ik hadden ook al eens een discussie. Het fijne aan de samenwerking met André was zijn vermogen om na een discussie de bladzijde om te draaien. André was nooit rancuneus. En dat is m.i. een cruciale eigenschap om het tot een goed politicus te schoppen. Onder de ruwe bast schuilde er ook een gevoelige man. Ook kritiek op beleidsbeslissingen raakte hem soms meer dan hij liet uitschijnen. André was vooral een politicus van mens onder de mensen.

Per 1 januari 2024 geeft André  na een onnavolgbare carrière van bijna een halve eeuw de fakkel door aan de 46 jarige Jordy De Borre.

Via deze weg wensen we zowel André als Jordy het allerbeste toe.

Klik op de foto’s om te vergroten.