De recente kerstboom die zondag omviel

Boomstammen worden teveel bewerkt vooraleer ze in de koker worden geplaatst

Omgevallen kerstboom in Brakel

Er wordt nog veel gesproken over de omgevallen kerstbomen in Oudenaarde en Brakel. In Oudenaarde viel hierbij een dodelijk slachtoffer te betreuren. In Brakel was de markt nagenoeg leeg op het moment van het ongeval. Verschillende cafés waren juist dicht zodat er gelukkig geen mensen in de buurt waren.

In het Nieuwsblad lezen we: “Beide kerstbomen werden geleverd door het Vlaams-Brabantse bedrijf Inter-Arbo. Zaakvoerder Pierre Demesmaeker is verbouwereerd: “Op vier generaties tijd hebben we het nooit meegemaakt dat twee kerstbomen sneuvelden in één kerstperiode. Echt waar.”

Voor een boom van een achttiental meter – zoals die in Brakel – heb je bij voorkeur een gat met een diameter van 60 centimeter nodig, zegt Demesmaeker. Wellicht is het daar misgelopen in de Oost-Vlaamse gemeente. “Die specifieke boom is door Inter-Arbo aangeleverd, maar is geplaatst door de technische dienst van de gemeente. Het is géén goed idee om de stam onderaan wat te vernauwen, zodat hij beter in een gat past. Voor zo’n kerstboom op een marktplein belandt, staat hij 25 of 30 jaar in de natuur, en daar waaide hij niet om. Daaraan zie je dat voldoende stabiliteit cruciaal is.”

Klinkers

Vandaag liggen er op heel wat markten klinkers en tegels en wordt er een koker ingeplaatst waar de boomstam moet inpassen. Doordat er een opbod is van steeds grotere bomen zijn veel voorgeplaatste kokers te klein en moet de stam serieus worden versmald. Dit was ook zo in Brakel. Vroeger werden  de bomen in het asfalt gezet en werd het gat aangepast. Er werden desnoods enkele spanriemen met  piketten  in het asfalt aangebracht.

Groene strook en éénmalige vaste boom

Waarom voorziet men geen groene strook op die stenen marktpleinen waar men éénmalig een boom plant en voor jaren goed is i.p.v. elk jaar een ander exemplaar te voorzien. Wat een financiële besparing  en wat een ecologische winst zou dit niet zijn! Een win win situatie!