eeuwenoude traditie in café De Paling

op de laatste dag van het jaar, goensjdieel in St Lievens Esse

Wie heeft daar in Godsnaam al van gehoord, van goensjdieel?

Niet alleen is het verder onbekend behalve in Sint Lievens Esse en omstreken, maar ook wordt het daar nog steeds gerespecteerd.

Sint Lievens Esse viert op de laatste dag van het oude jaar een traditie die door moeder Lucie Ruythorens (1928-2019) en vader Gomar De Stammeleer (1927 – 1996) nieuw leven werd ingeroepen.

De wafelbak zelf bestond niet echt maar werd de vervanger van een gebruik waarbij  met heel wat andere kinderen in Sint Antelinks werd  rondgegaan van huis tot huis en toen een appel of een snoepje of zelfs een centje kregen.

Niet te verwarren met driekoningen blijkt het.

Eigenlijk kwam de wafelenbak er zelfs toevallig. Vader Gomar, de vader van Patricia die nog steeds café De Paling uitbaat, kreeg op zekere dag een oud wafelijzer van Jef van Rang (niet vergeten dat iedereen in Sint Lievens Esse een bijnaam heeft. Heb je er geen, dan moet er een belletje gaan rinkelen).

Dat oude wafelijzer paste perfect op de Leuvense stoof en bij een jenevertje werden er plannen gesmeed en beslag gemaakt en de wafelenbak kon beginnen, de eerste in een lange rij.

En dus staan Patricia, Danny (kleine Gomar), Marc (de ket), Tanja en vele anderen klaar om iedereen te ontvangen vanaf 9 u met zowel gewone (deeg)wafels als aardappelwafels! Weliswaar niet meer op de Leuvense stoof, wel met het warme wafelijzer

Nu, de officiële versie van Godsdeel of goensdieel gaat verder terug dan dat.

Magda De Leeuw heeft het allemaal opgezocht, waarvoor wij haar uiteraard heel erg dankbaar zijn.

Je kan de geschiedenis terugvinden in De Hellebaard en meer bepaald het opzoekwerk van geschiedkundige Cyriel De Vuyst (1866-1951).

Daarin kom je te weten wat de betekenis is van Gaansdeel, de benaming in Herzele.
Het ontstaan situeert zich rond 1845-1848, de jaren van de mislukking van de aardappeloogst. Veel mensen leden honger en gingen op de laatste dag van het jaar langs de pachthoeven om een jaarlijkse aalmoes. Ze gingen er met de troep, dat deden ze om de pachters niet telkens opnieuw te storen. Zo kon, wie iets wilde geven, dat in één keer doen.

Patricia is in elk geval heel enthousiast om zondag vanaf 9 u wafels te serveren.

 

In elk geval is die traditie weliswaar niet verder gezet om met den troep rond te trekken, maar wel om iedereen –gratis en veur niet!– op wafels te trakteren in café De Paling.

Om 9u staan ze klaar!

Santé en smakelijk!