Met een 250ste plaats op 300 scoort Geraardsbergen slecht m.b.t. de ongelijkheidskloof

Geraardsbergen scoort slecht als het gaat over de kloof tussen rijk en arm, tussen mensen met heel wat kansen en kansarmen. Op de 300 onderzochte gemeenten eindigt de Oudenbergstad met een kloofscore van 43 op 100 op de 250ste plaats. Ninove doet het nog slechter en eindigt op de 258ste plaats. Ook alle andere Dendersteden en -gemeenten doen het slechter.

Uit een onderzoek van de krant De Morgen over de kloof tussen (kans)arme en (kans)rijke mensen staat Geraardsbergen pas op de 250ste plaats. Als we inzoomen op de verschillende wijken en deelgemeenten zien we dat de kloof het grootst is in het centrum van de stad. In de randgemeenten neemt de ongelijkheidskloof af.

Kwetsbaar
Als we de cijfers van dichterbij bekijken dan zien we dat wat betreft ‘gezin en huisvesting’ de Oudenberg met een 202de stek heel matig scoort. Wat ‘herkomst en opleiding’ aangaat zakt onze stad verder weg naar een 238ste plaats. 13% van de inwoners heeft een niet-Europese herkomst. Één op de vier leerlingen van het basisonderwijs spreekt thuis geen Nederlands, terwijl dat in het secundair onderwijs 18% is.

Inzake ‘financiële kwetsbaarheid’ staat Geraardsbergen op een alarmerende 266ste plaats. Met ‘welzijn en gezondheid’ wordt het met een 284ste stek pas echt problematisch. 29% van de Geraardsbergenaren die een verplichte ziekteverzekering heeft, gaat niet naar de tandarts.

Wat ‘arbeidssituatie en werkloosheid’ aangaat, scoort de Denderstad een heel stuk beter (64/300). 76% van de inwoners tussen 20 en 64 jaar is aan de slag. Met ‘kinderarmoede’ gaat het opnieuw de problematische kant uit. Geraardsbergen eindigt pas 279ste. Één op de vijf kinderen tussen 0 en 3 jaar groeit op in kansarmoede.

Van alle Dendersteden en -gemeenten doet Geraardsbergen het best. Ninove eindigt op een 258ste plaats en laat daarmee Denderleeuw, Aalst en Liedekerke achter zich. De andere omliggende gemeenten doen het een heel stuk beter: Brakel staat op een 121ste, Lierde op een 67ste, Zottegem op een 197ste, Herzele op een 107de en Galmaarden op een 40ste plaats. De Pinte haalt met 0/100 de beste score. Antwerpen doet het met 100/100 het slechtst.

‘Het water staat ons aan de lippen.’
Nieuw zijn deze inzichten niet. Geraardsbergen is een erg kwetsbare stad als het op kansarmoede aankomt, liet David Larmuseau (CD&V) – schepen van Sociale Zaken –tijdens de laatste gemeenteraad al verstaan. ‘Deze kansarmoede manifesteert zich in het stadscentrum.’ Uit onderzoek blijkt dat Geraardsbergen met een grootstedenproblematiek worstelt, zonder te kunnen genieten van extra middelen en diensten die een grootstad krijgt, verklaarde David Larmuseau. ‘Geraardsbergen levert al heel grote inspanningen om kansarmen op te vangen. Het water staat ons aan de lippen.’

Born: De Morgen
Voor meer info: Ongelijkheidskloof

Julien Borremans