Geen extra belastingen tijdens het laatste jaar van de legislatuur in Brakel

Podiumzaal wordt nog enige tijd opgeborgen

Op de laatste gemeenteraad van 2023 werd het financieel meerjarenplan goedgekeurd voor de volgende jaren en dit tot en met 2025. Persoonlijk vind ik dat zeer vreemd omdat in december 2024 een nieuw gemeentebestuur de teugels in handen zal nemen en het is tenslotte aan de nieuwe ploeg om het beleid en dus ook het financiële gedeelte te bepalen vertelt schepen voor financiën Peter Vanderstuyf.(Open Vld)

“Ondanks de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne zijn we er als gemeentebestuur toch in geslaagd om een aantal realisaties te verwezenlijken, zoals: nieuw zwembad, aanleg gescheiden rioleringsstelsel Hollebeekstraat, nieuwe voetpaden in de Watermolenstraat en Herreweg, renovatie Ronsesestraat,… en in 2024 wordt nog een  nieuw skatepark en de hondenspeelweide opgeleverd.

Initieel hadden we meer investeringen gepland, maar omwille van bovenstaande redenen zijn we daarvan van afgestapt. Ook lijkt het mijns inziens waanzin om deze grote investeringen, zoals een nieuwe podiumzaal,  nu te doen met een stijgende rentevoet. Persoonlijk ben ik van oordeel dat we misschien eerder moeten inzetten op een polyvalente zaal waar alle verenigingen kunnen van gebruik maken voor allerlei activiteiten, gaande van vergaderen (modulair systeem), eetfestijnen, repetitieruimte tot optredens.

In elk geval zijn we er in geslaagd om zonder  de belastingen te verhogen de gemeentelijke financiën gezond te houden. Immers de aanvullende personenbelasting blijft al meer dan 15 jaar op hetzelfde niveau alsook de opcentiemen op de onroerende voorheffing, waarmee we in vergelijking met de ons omringende gemeenten op één na de laagste zijn.

Het goede beheer van onze gemeentelijke financiën blijkt ook uit de autofinancieringsmarge (AFM) van 2025 en bedraagt 625.318 Euro. De AFM heeft immers aan hoe financieel gezond een gemeente is en deze moet van de hogere overheid in 2025 positief zijn.

Als schepen van Financiën wil ik onze gemeentelijke financiële dienst oprecht bedanken voor het uitstekend werk dat steeds weer wordt afgeleverd.”

De volledige Brakelse oppositie onthield zich bij de stemming

Vlaams Belang onthoudt zich bij de stemming van het meerjarenplan
Wij vinden dit meerjarenplan geen haalbare zaak op lange termijn zegt Veronique Lenvain ( Vlaams Belang). Er is geen ernstige aanpak te bespeuren, noch wordt er een antwoord gezocht voor de noden van de toekomst. Investeringen moeten slim en weloverwogen gepland worden. Wanneer er gekozen zou worden voor een skatepark en hondenweide (nu respectievelijk €269.000 en €45.000) met minder toeters en bellen, zullen er meer financiële middelen overblijven. Middelen die ingezet kunnen worden voor noodzakelijke investeringen zoals straatverlichting in de Ronsesestraat.

Wat wel positief is aan het plan, is dat er eindelijk geïnvesteerd zal worden in meer veiligheid, wat mijn fractie al vaker heeft aangekaart. Het on-hold zetten van de bouw van de nieuwe podiumzaal en muziekschool is daarentegen weinig ambitieus en laat onze burgers op cultureel vlak in de kou staan. Bepaalde gemeentegebouwen, zoals de vroegere muziekschool, het oude zwembad en OCMW gronden, zouden verkocht worden om de huidige financiële put te vullen.
De straatverlichting zal gedoofd blijven. Toch is Brakel, met 8 procent personenbelasting, nog steeds de gemeente met de hóógste lasten in de Vlaamse Ardennen. Dit is geen cadeau voor onze inwoners. 
 

 Het Vlaams Belang kan dit meerjarenplan dan ook niet goedkeuren en zal zich onthouden wegens een zwaar tekort aan broodnodige en gedurfde initiatieven om van Brakel een betere, welvarende en bruisende gemeente te maken, besluit Veronique Lenvain.

Kunstmatige autofinancieringsmarge zegt CD&V

CD&V met Bart Morreels  heeft het over de kunstmatige manier om de autofinancieringsmarge positief te krijgen door geplande verkopen van gebouwen zoals het oude zwembad, de muziekschool met mooie (maar realistische?) schattingen. Alsook de hoge kostprijs van de hondenlosloopweide. Er werd tevens veel geld gespendeerd aan evenementen door de gemeente,…

Wij betreuren ook dat er voor de sport niet echt veel te vinden is in deze planning We raken achterop vergeleken met gemeente als Lierde waar ze ver voorop  liggen tegenover Brakel. Tevens heb ik heel wat vragen bij de overname – uitbating van de sporthal door Farys.  Wij hebben ons onthouden bij de stemming.”
N-VA heeft ook kritiek op de geplande verkopen 
Jan Haegeman: “Wij hebben veel kritiek op de geplande verkopen, zeker van de oude muziekschool, terwijl er nog steeds geen concrete startplannen zijn voor de podiumzaal.  Begroting ziet er wat beter uit dan vorige keer maar dat is te danken aan een aantal meevallers zoals de indexatie van de belastingen en de eventuele meeropbrengst van de  verkoop van het oude zwembad. Structureel blijft de financiële toekomst twijfelachtig. Maar we zijn er wel beter aan toe dan een aantal maanden geleden, om met een positieve noot te eindigen.”
Geen podiumzaal  deze legislatuur 
Door de instabiele financiële omstandigheden deze legislatuur wordt er geen voorzet gegeven  om een podiumzaal te bouwen. Er werd wel een woning verworven en afgebroken maar van een podiumzaal op deze gronden is geen sprake meer. Wellicht is de locatie te klein horen we in de wandelgangen.