In een videoboodschap neemt Guido De Padt afscheid: ‘Ik word geconfronteerd met de moeilijke realiteit van Alzheimer.’

Geraardsbergen. Guido De Padt (69) neemt in een videoboodschap afscheid van de politiek. Hij laat weten aan de ziekte van Alzheimer te lijden. Vanaf maandag 1 januari wordt hij opgevolgd door partijgenoot Ann Panis.

Guido De Padt was 41 jaar was actief in de politiek. Hij is afkomstig van de deelgemeente Viane. De liefde voor het liberalisme en de politiek kreeg Guido van thuis uit mee. Maurice De Padt was ooit burgemeester van Viane en senator.

Guido De Padt worstelt al een tijdje met zijn gezondheid. In 2020 onderging hij een openhartoperatie. Na zijn herstel keerde hij terug naar de politiek. In september 2023 kondigde hij zijn definitief afscheid aan. ‘Politiek is topsport, zowel fysiek als mentaal. Je moet er 7 op 7 en 24 op 24 staan. Dat heb ik 41 jaar lang met volle overgave gedaan, samen met 20 jaar advocatuur’, liet De Padt weten.

Guido De Padt laat een indrukwekkende erfenis achter. Hij was burgemeester, minister van Binnenlandse Zaken, gedeputeerde, regeringscommissaris, senator, volksvertegenwoordiger, schepen, OCMW-voorzitter, provincieraadslid. De liefde voor zijn stad stond centraal in zijn politiek en zijn leven. Guido De Padt was niet alleen 17 jaar burgemeester, maar ook 5 jaar voorzitter van het OCMW.

Om zijn privacy te beschermen werd geen verdere uitleg verschaft over zijn medische toestand. Op zondag 31 december liet hij in een videoboodschap zelf weten dat hij de politiek verlaat om hij geconfronteerd wordt ‘met de moeilijke realiteit van Alzheimer’.

Guido De Padt belooft zich te blijven inspannen voor de inwoners die ‘het mentaal en lichamelijk moeilijk hebben’.

Julien Borremans

Zijn boodschap: