Geraardsbergen. Het Milieufront Omer Wattez vzw (MOW) pikt het niet dat het naar aanleiding van de wateroverlast in de Denderstreek als schuldige wordt aangeduid, omdat ‘onze vzw beroep aantekende tegen de vernieuwing van de stuwsluizen in Geraardsbergen’. Het MOW blijft zich tegen de vernieuwing van de stuwen en de sluizen verzetten omdat ze maar een ‘een – duur – deeltje van de oplossing kunnen zijn’. Het MOW gaat in overleg met Vlaams minister van Openbare werken Lydia Peeters om tot een oplossing te komen.
Het MOW is al jaren kop van jut op de sociale media en bij heel wat gemeentebesturen en de Vlaamse overheid. Deze laatste wou de stuwen en sluizen op de Dender vernieuwen om overstromingen tegen te gaan. Maar het MOW houdt deze plannen door middel van beroepsprocedures tegen. Sinds 2016 liggen de werken in Geraardsbergen stil. Het MOW pleit voor meer duurzame oplossingen maar krijgt vanuit Brussel een ‘njet’ op het rekest, waardoor het hele dossier al jaren geblokkeerd is.
Duurzaam en goedkoper
In plaats van dure sluizen en stuwen te bouwen op de Dender, pleit het MOW voor duurzame en goedkopere oplossingen. ‘De vernieuwde stuwsluizen worden als mirakeloplossing tegen de wateroverlast voorgesteld, maar uit de gegevens van De Vlaamse Waterweg zelf blijkt dat vernieuwde stuwsluizen maar een – duur – deeltje van de oplossing kunnen zijn’, laat het Milieufront Omer Wattez weten.
Bovendien zal deze dure oplossing het probleem niet ten gronde aanpakken: ‘Het Denderwater in de stad Geraardsbergen moet nog steeds door een bottleneck eens het de stuwsluis in Geraardsbergen gepasseerd is, met mogelijks hoge waterstanden verder stroomafwaarts tot gevolg. Het water gewoon afvoeren betekent het probleem verplaatsen naar stroomafwaarts gelegen steden of gemeenten.’ zodat het water ruimte krijgt, in plaats van de Dender in het huidige strakke keurslijf te laten stromen’.
De oude meanders van de Dender moeten opnieuw op de gekanaliseerde Dender worden aangesloten, zodat ‘ze mee met de waterstand van de hoofdstroom kunnen fluctueren’. Volgens het MOW moeten er ook overstromingszones worden voorzien. ‘Ook de ophoging van vroegere overstromingsgebieden, zoals de UNAL-site, het oude industrieterrein stroomopwaarts van de stadskern van Geraardsbergen, moet ongedaan gemaakt worden. Op dat terrein liggen ophogingen van minstens 150.000 m³; als dit afgegraven wordt, komt er 150 miljoen liter ruimte voor overstromingswater terug vrij.’
Tot slot moet het water worden vastgehouden op de plaatsen waar het neervalt door erosie bestrijdende maatregelen te nemen en te ontharden. ‘Als enkel gekozen wordt voor het vernieuwen van de stuwsluizen, zonder bovenstaande duurzame ingrepen, moet de Dender ook verbreed en uitgediept worden.’ Maar dat is niet voorzien in het budget voor de vernieuwing van de sluizen.
Julien Borremans