Oosterzele ondersteunt kwetsbare ouders met pamperbank

Gemeente Oosterzele gaat een samenwerkingsovereenkomst aan met vzw De Pamperbank en richt een pamperbank op. Dankzij deze samenwerking zorgt de gemeente voor een herverdeling van luieroverschotten voor gezinnen met beperkt inkomen.  

Pampers zijn duur en nemen een hele hap uit het budget van kwetsbare gezinnen met jonge kinderen. Om ouders die het financieel moeilijk hebben te ondersteunen, zamelt de pamperbank luieroverschotten in en herverdeelt ze die onder kwetsbare gezinnen.

Iedereen kan bijdragen aan dit initiatief door luiers te doneren. Veel gezinnen hebben ongebruikte luiers over doordat kinderen snel groeien, regelmatig een grotere maat luiers nodig hebben of zindelijk worden.

De gemeente kiest om deze samenwerking aan te gaan omdat het een project is met een sociaal doel dat de kost voor kwetsbare gezinnen helpt verlichten. Dankzij de pamperbank kunnen gezinnen, zodra er luieroverschotten beschikbaar zijn, pakketten van 25 luiers aanschaffen voor slechts één euro.

De samenwerkingsovereenkomst met de pamperbank zorgt voor een uniforme structuur. Het gebruik van de naam, het logo, uniforme structuur en dezelfde inzamelboxen draagt bij aan de herkenbaarheid en zichtbaarheid van het project. De inzamelboxen plaatst de gemeente strategisch op plekken waar vooral gezinnen met kinderen komen.

Vaak zorgen vrijwilligers voor het legen van de inzamelboxen en verpakken van luiers in pakketjes, maar gemeente Oosterzele wil hiervoor langdurig werklozen inschakelen. Hun deelname aan dit project kan een start zijn voor herintegratie in de arbeidsmarkt.

Schepen van Sociale Zaken-OCMW, Els De Turck: “Het idee om dit project te starten kwam van gemeenteraadslid Linda De Vos. De beslissing om in te stappen was vanzelfsprekend. Het is een project met een sociaal doel dat kansengroepen in de samenleving een duwtje in de rug wil geven, maar draagt ook bij aan de socialisatie door de inzet van langdurig werklozen. Daarnaast creëren we ook bewustwording rond het thema kinderarmoede en gaan we de verspilling tegen overschotten tegen. Allemaal onderwerpen en thema’s die we als gemeente heel belangrijk vinden.”