Symbolische boom op Zwalmse begraafplaatsen

Afgelopen week werd op de Zwalmse kerkhoven een boom aangeplant. Schepen van begraafplaatsen Peter Van Den Haute (N-VA): in bijna alle culturen op onze wereld  hebben bomen al duizenden jaren een belangrijke symbolische waarde, en dit in zowel leven als dood. De “levensboom” bv. komt  bij veel volkeren voor. De boom, met zijn constante groei, is ook vaak het symbool van onsterfelijkheid en van de groei van een mens tijdens zijn leven.

 

Hier, bij de kapel van Wijlegem waarvan de geschiedenis duizend jaar teruggaat, kozen we voor een taxus. In de symboliek staat deze boom voor de verbinding tussen leven en dood, eeuwigheid en onvergankelijkheid, onsterfelijkheid, verrijzenis in een ander leven, droefheid, rouw en hoop op een leven na de dood. De taxus is samen met de cipres dé dodenboom. In de oudheid was de taxus heilig en werden taxustakjes rond de overledene in de grond gestoken of meegedragen bij de begrafenis. Voor Galliërs was de taxus symbool voor droefheid en verdriet. Men droeg taxuskronen bij begrafenissen.

 

De boomsoorten werden wel heel gevarieerd gekozen. Er werd uiteraard rekening gehouden met de standplaats maar ook met klimaatresistentie en biodiversiteitswaarde.

De aanplant is een volgende stap in de omvorming van onze begraafplaatsen tot serene begraafparken. Vorig jaar werden ook al twee bloemenweides aangelegd en plantten we net voor de winter 3500 bloembollen, één voor iedere overledene.