We hadden een gesprek met Danny Meersman, bestuurslid bedrijfsgilde Oosterzele-Melle-Merelbeke en ondervoorzitter regioraad Gent-Eeklo, de dag na de betoging in Gent . Op TV – beelden van de protestactie rotonde Wetteren spotten wij bestuurslid Danny Meersman. Leden van Groene Kring Midden Oost – Vlaanderen en Groene kring Zwalm-Zottegem hadden er deze actie voorbereid en werden mee ondersteund door bedrijfsgilde Merelbeke, Oosterzele, Melle. Opvallend aan de actie in Wetteren was de aanwezigheid van vele jonge landbouwers. ‘De spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen was het goedgekeurd stikstofakkoord van de Vlaamse regering. We worden in een keurslijf van drempelwaarden geduwd gebaseerd op berekeningen van computermodellen, zelfs met stikstof waar we geen impact op hebben, maar wel met grote gevolgen voor onze ondernemingen. Men ontneemt de landbouwsector toekomstperspectief. Waarom mag de industrie 40 maal meer stikstof uitstoten dan de land- en tuinbouwsector? Stikstof is toch stikstof?, steekt Danny Meersman van wal.
‘De teleurstelling werd omgeslagen naar woede en actiebereidheid op de weg. Na drie jaar stille protesten (theelichtjesprotest, houten kruisen, broodzakken, affiche protest, omgekeerde gemeenteborden recent,..) protest met meer dan 3000 tractoren in Brussel een jaar geleden, meer dan 20.000 bezwaarschriften die in de vuilbak beland zijn, en nog had men geen oren naar de bezorgdheden van onze landbouwers. En dan nog met andere bezorgdheden : natuurbeheersplannen , rup’s(rup cottem bvb), aankoop van(landbouw)grond(70 tot 90% gesubsidieerd) en inname door natuurorganisaties , MAP 7,…en op Europees niveau de green deal, ongelijkheid van (geïmporteerd) gecontroleerd voedsel,….
Met grote frustratie werd door heel Vlaanderen in een recordtempo spontane acties georganiseerd, zo ook op de rotonde afrit Wetteren. Een actie met vele jongeren ,want zij zijn de toekomst om ons van voedsel te voorzien. Een rustige en hoffelijke actie waar we wel niet de gewone man echt willen treffen maar toch wel met enig oponthoud om toch duidelijk te maken dat dit zo niet verder kan. Een actie met heel goeie afspraken met politie. Politie die heel veel begrip hadden voor onze situatie, het werden eigenlijk na een tijdje onze vrienden, waarvoor onze dank voor samenwerking. Protest was een filterblokkade en af en toe werd er sliert wachtende doorgelaten. Bij de automobilisten en andere bestuurders waren er duimpjes en veel begrip voor de situatie in land en tuinbouw. Het viel mij wel ook op tijdens het bedelen van Inex-fristi drinks (600 stuks bedeeld) de mensen mij begonnen aan te spreken over de moeilijkheden in hun sector, zelfs vergelijkbaar: voortdurende veranderde regelgeving van genomen regeringsbeslissingen’, concludeert Danny Meersman die een groot hart heeft voor de landbouw – en tuinbouwsector.
Bedrijfsgilde Oosterzele – Melle – Merelbeke blijft de belangen van de land- en tuinbouw als een leeuw verdedigen. ‘We blijven ons inzetten voor een rechtvaardiger beleid. We willen wijzen op de moeilijke situatie waarin de landbouwers zich bevinden in alle deelsectoren, zelfs in de bio-landbouw. De maat is vol voor de land- en tuinbouwers, we zijn de regelgeving beu, men houdt echt geen rekening met de land- en tuinbouwers, we vrezen voor onze toekomst en dit vooral voor onze jongeren’, duidt bestuurslid Danny Meersman. Wie kan of wil er nog aan beginnen aan ongebreidelde administratie en regelgeving bedacht in een ivoren toren waar al na drie jaar vergunningverleningen stilstand en toekomstperspectief om op langere termijn te kunnen werken een groot vraagteken is? Veel landbouwers voelen zich belaagd door de overheden, de stikstofmaatregels, de alsmaar strengere milieuregels in een veranderende klimaat. Het ongenoegen is groot, de verdiensten zijn te gering voor bijkomende kostelijke investeringen , tal van landbouwers worden bedreigd in hun bestaan’, stelt een strijdvaardige Danny Meersman. Men zit echt gewrongen, er moet enerzijds alsmaar meer betaald worden (energie, zaden, gesofisticeerde land-tuinbouwmaterialen,…..), en anderzijds worden de boeren niet voor beloond voor hun duurzame producten. De klimaatopwarming maakt alles nog meer onvoorspelbaarder. Daarnaast neemt Europa zomaar beslissingen die de landbouwsector in een wurggreep houd. En dan is er ook nog eens de oneerlijke concurrentie. Hier worden stallen ontmanteld omdat ze aan wetgeving (bvb dierenwelzijn) niet meer voldoen om paar duizend kilometers verder weer op te bouwen. De land – en tuinbouwers voelen zich machteloos, van alle kanten worden hen maatregelingen opgedrongen, zonder de landbouwsector te raadplegen. We hebben niets in de pap te brokkelen’, klinkt het. Er wordt veel over ons gepraat, elk met zijn eigen mening , met soms van de pot gerukte uitspraken die leiden tot ‘agribashing’, maar weinig met ons gepraat. ‘De landbouwers ervaren machteloosheid tegenover bijvoorbeeld grote afnemers zoals daar zijn de supermarkten, de beloning of respect staan niet in verhouding met al het labeur. Het systeem klopt geenszins. Het protest is terecht. Het landbouwsysteem moet volledig herdacht worden. De woede is meer dan terecht. Kalenderlandbouw ,het Vlaamse stikstofakkoord (nog vlug voor de verkiezingen in elkaar geflanst) hangt met haken en ogen aan mekaar, dat de landbouwers het akkoord verwerpen en boos worden, dat is toch meer dan normaal’. (mvdv).
Veel begrip voor de actie
Uiteraard veroorzaakte het protest van de boze landbouwers in Wetteren en elders te land hinder en files. Maar het protest tegen de dalende inkomsten en de vaak absurde Europese en Vlaamse milieuregels kan op veel begrip en sympathie rekenen. Ronduit een hoffelijke actie in Wetteren. Duimen omhoog bij vrachtwagen- en autobestuurders. De sfeer bleef gemoedelijk. Bewonderenswaardig de inzet en onverzettelijkheid van de landbouwers , boer zijn is een hobby , een passie anders hou m’n dit niet vol. Risico’s nemen qua investeringen. We blijven ons inzetten voor het behoud van onze land- en tuinbouw. Verscheidene jongeren staan klaar in Oosterzele (en directe omgeving) voor verderzetting van ouderlijk familiaal bedrijf. Geef hen en ons een lange-termijn toekomstperspectief in ruimte met rechtszekerheid, minder regelgeving , minder ongebreidelde administratie , betrokkenheid en een eerlijke prijs voor duurzaam voedsel. Hoog tijd voor dialoog ,respect en echte oplossingen. Hoog tijd om de sector ook eens te begrijpen, of wil men nog meer (jonge) boeren verliezen en afhankelijk worden van buitenland om toegang te blijven hebben naar (duurzaam?,veilig?) voedsel? (marcel van de vijver, foto’s danny de lobelle).