Dender en Molenbeek lopen over. Alarmpeil in Idegem overschreden. Deze nacht wordt cruciaal.

Geraardsbergen. De komende nacht wordt vast en zeker cruciaal. Het KMI voorspelt aanhoudende regen. De grond is verzadigd. De Dender en De Molenbeek kunnen het wassende water niet meer tijdig afvoeren. De hulpdiensten houden zich paraat. ‘We volgen de situatie op de voet’, zo klinkt het. De Kampstraat ter hoogte van de Schendelbekebrug wordt afgesloten en beide bruggen in het centrum blijven omhoog staan.

Op amper vijf weken tijd lopen de Dender en De Molenbeek over. Twee overstromingen op enkele weken tijd, dat moet een record zijn. De bodem is oververzadigd en de waterlopen kunnen het water niet snel genoeg afvoeren. De komende nacht wordt vast en zeker cruciaal. Het KMI voorspelt aanhoudende regen. Het waterpeil van de Dender zal vast en zeker nog stijgen.

In het centrum van de stad stroomt het water net onder de bruggen over de Dender door. Het water stroomt over de sluizen heen. Volgens waterinfo.be heeft het niveau van de Dender het alarmpeil stroomafwaarts in Idegem en Geraardsbergen reeds overschreden.

Op bepaalde overstromingsgevoelige punten werden reeds zandzakjes klaargelegd. Uiteraard is er de Jan De Coomanstraat in Zandbergen, maar ook de Majoor Van Lierdelaan werd voorzien van een buffer aan zandzakken. De parkings aan de Vooruitzichtstraat en aan Den Bleek werden afgesloten. De parking aan de Ezelsberg liep (alweer) onder en is dus vrijwel ontoegankelijk.

‘Het jaagpad werd in de loop van de dag afgesloten doordat het op sommige plaatsen onderliep. We roepen op om het jaagpad dan ook niet te gebruiken, en dit voor ieders veiligheid. In de Gentsestraat blijft de civiele bescherming op de Molenbeek pompen’, laat het stadsbestuur weten.

Morgen vallen er nog enkele buien. Daarna breekt de zon door het wolkendek. Vrijdagnacht zijn er eerst nog enkele buitjes maar geleidelijk wordt het op de meeste plaatsen droog.

Julien Borremans