Buurtbewoners in Godveerdegem zien hun geliefde picknickweide liever niet vervangen door hondenlosloopweide en zijn een petitie gestart

Enkele bewoners van het André Schotteplein en Hof Ter Linde Godveerdegem laten weten zich te verzetten tegen de plannen van de stad Zottegem om er een hondenlosloopweide aan te leggen. Ze zijn een petitie gestart. Schepen Evert De Smet (N-VA) laat weten dat er niet over één nacht ijs werd gegaan bij de keuze van de plaats voor een hondenlosloopweide.

“Wat vooral kwaad bloed zet is dat de verantwoordelijke schepen zonder voorafgaand openbaar onderzoek een huidige prachtige picknickweide wil opofferen voor de komst van een hondenlosloopweide. Op deze wijze zet hij de inspraak van de buurtbewoners: 136 appartementen, woningen en 176 nog geplande woningen buiten spel. Met de komst van de hondenlosloopweide wordt rustig wonen in deze woonkern teniet gedaan en krijgt een uniek stukje erfgoed dat Zottegem rijk is een totaal ander beeld”, klinkt het vanuit het actiecomité dat de buurtbewoners hebben opgericht. “De feiten op een rij: eind januari 2024 krijgen we een brief van het stadsbestuur van Zottegem in onze brievenbus. We werden uitgenodigd op een infoavond op dinsdag 6 februari 2024 om 19.30 in Beisloven. En hier wringt het schoentje reeds: niet alle buurtbewoners kregen deze uitnodiging in hun bus. Wie is hier bewust of onbewust in de fout gegaan? Het blijft een open vraag… Bovendien werd geen enkele eigenaar die een appartement verhuurt in Hof Ter Linde uitgenodigd tot deze vergadering. Terwijl ook eigenaars hier een belangrijk aandeel hebben.”

“In de brief staat dat een braakliggend terrein in de schaduw van de Sint-Pauluskerk een nieuwe bestemming krijgt”, gaan de buurtbewoners verder. “Hier is dus sprake van grondige misleiding: veel buurtbewoners wisten niet dat het om de huidige picknickweide gaat en vonden het dan ook niet noodzakelijk om op de infovergadering aanwezig te zijn. Op deze vergadering waren dus amper twee buurtbewoners aanwezig; wat zeker niet representatief is voor deze huidige, drukke woonkern. Intussen weet de ganse buurt dat het hier gaat om een bestemmingswijziging: de prachtige picknickweide (uitgerust met bomen en banken, waar vele mensen en gezinnen op mooie dagen gebruik van maken) in hun woonkern wordt dus vervangen door een hondenlosloopweide met een draadomheining van 1,80 meter hoogte. Bovendien wordt de omheining geplaatst op de reeds verhoogde bermen van de huidige picknickweide. Veel bewoners van Hof Ter Linde zijn daardoor hun mooi, open uitzicht op het unieke erfgoed: De geklasseerde Sint-Pauluskerk en dorpskern van Godveerdegem kwijt. Dit is dus een schending van hun oorspronkelijke woonomgevings-identiteit.”

De bewoners van Hof Ter Linde en het André Schotteplein benadrukken dat zij geen probleem hebben met honden en hun baasjes. “Als Zottegem nood heeft aan een hondenlosloopweide dan mag deze zeker gerealiseerd worden maar dan niet midden in een drukke woonkern, palend aan uniek erfgoed”, klinkt het. “Met z’n allen doen daarom een oproep naar de schepen van d-Dierenwelzijn en het voltallige College om de nodige creativiteit aan de dag te leggen en hier een positief verhaal van te maken waar zowel mens, dier als erfgoed beter van worden! Het kan toch niet zijn dat er in Zottegem geen enkele, openbare rustige plek te vinden is waar een hondenlosloopweide een prachtige realisatie kan worden. En dit zonder veel hinder voor een drukke woonkern.”

Woonomgevingsplan

“Leefkwaliteit en ontmoeting staan centraal in het woonomgevingsplan dat het stadsbestuur van Zottegem met veel bravoure heeft uitgeschreven”, aldus de buurtbewoners. “Daarom citeren we graag een belangrijke zin uit dit plan: Waar verdicht wordt, neemt de druk op de ruimte toe. Het is dan ook belangrijk dat er voldoende wordt gewaakt over de woon- en leefkwaliteit in de gebieden met een grotere dichtheid en mening van woontypes. Tegenover de dichte bebouwing moet een grotere kwalitatieve publieke ruimte staan met aandacht voor verblijf en ontmoeting…. Als het stadsbestuur van Zottegem dit plan ernstig neemt, dan is het overduidelijk dat een hondenlosloopweide omwille van geluidsoverlast en geurhinder niet kan in een drukke woonkern. En het argument van de schepen, dat een reglement dit alles in goede banen zal leiden doet grote twijfels rijzen in de woonbuurt. Want welke burger leeft een reglement altijd stipt na? En wie gaat controle doen op het naleven van het reglement? Intussen ontving het College van Burgemeester en Schepenen, aangetekend en dringend acht bezwaarschriften van buurtbewoners en eigenaars tegen de plannen van de hondenlosloopweide in hun dichtbevolkte woonkern. De buurt rekent dan ook op het gezond verstand van het stadsbestuur om een passende oplossing uit te werken voor dit gegeven. En dit met voldoende open overleg met alle betrokken partijen. Voor het welzijn van allen: mens én dier!”

Reactie schepen van Dierenwelzijn Evert De Smet (N-VA)

“Het klopt dat het Zottegemse Stadsbestuur beslist heeft om op een perceel tussen de kerk van Godveerdegem en de wijk Lelie een hondenweide in te richten. Daarbij gingen we niet over 1 nacht ijs. Verschillende mogelijke locaties werden onder de loep genomen en finaal werd een extern advies gevraagd over welke locatie het meest geschikt is. De keuze viel daarom op de huidige gekozen locatie. Er werd dan ook een brief verstuurd naar de bewoners in de buurt van deze locatie. Op de infovergadering waren inderdaad slechts enkele buurtbewoners aanwezig. De dagen daarna contacteerden ook andere bewoners én eigenaars mij om meer info te krijgen en hun bezorgdheden te delen. Ik ontvang een tiental bewoners daarom apart enkele dagen na het eerdere infomoment. Aangezien een omgevingsvergunning niet nodig is om op die locatie een hondenweide in te richten, werd dus ook geen officieel openbaar onderzoek georganiseerd. De afsluiting waarvan sprake, is een open veedraad met mooie houten palen. Deze afsluiting, de nieuwe houten vuilbakjes voor hondenpoepzakjes én de houten toegangspoortjes, worden in samenwerking met de leraren en leerlingen van de Sint-Franciscusschool in Velzeke gemaakt én geplaatst. De afsluiting zal zich op ongeveer 12 meter afstand van het dichtste appartementsgebouw bevinden. Bovendien is deze afsluiting ook perfect doorzichtig. Een belemmering van het zicht op de kerk is dus niet aan de orde. Een degelijk reglement voor het gebruik van de hondenweide is ook in voorbereiding. Nog voor de opening van de hondenweide zal de gemeenteraad zich daar over kunnen uitspreken. Tenslotte vind ik het jammer dat sommige buurtbewoners zich, ten onrechte, zorgen maken over deze hondenweide. Ik ben er echter van overtuigd dat het overgrote deel van de bevolking de komst van een hondenweide in Zottegem zal toejuichen. Ik ben dan ook blij dat ik deze eerder gemaakte belofte kan realiseren.”