Repair Café, kapotte spullen een tweede leven geven

Repareren promoten als alternatief voor klakkeloos weggooien

In een gezellige sfeer – bij een koffie en een stuk taart – kapotte spullen een tweede leven geven? Het kon in Oosterzele op zaterdag 9 maart 2024 in het GILO, Geraardsbergsesteenweg 69, in Oosterzele waar al de zestiende editie van het ‘Repair Café’ werd georganiseerd. Onze planeet heeft er baat bij. Een aantal Oosterzelenaars greep de kans om hun defecte toestellen te laten repareren. Technische ‘fiksers’ repareerden je tuinmateriaal, elektrische toestel, fiets, speelgoed, uurwerk, een meer dan 100 oude zeis,…noem maar op. Onderzoek toont aan dat we eigenlijk net langer onze toestellen willen gebruiken dan dat ze momenteel meegaan. Producenten zorgen ervoor dat je sommige apparaten niet kan openen, wisselstukken niet beschikbaar zijn, of wordt technische informatie achter gehouden. Slechts een heel kleine minderheid wil altijd het nieuwste van het nieuwste hebben. Organisator FV Repair Café blijft campagne voeren voor het recht op repareren. De cijfers liegen er niet om, jaarlijks belandt tientallen ton elektronisch afval in de vuilbak. Ons milieu is het kind van de rekening.
Er klonk veel waardering voor het lovend initiatief én de inspanningen van de ‘fiksers’. Bedankt! Repair Café, dé oplossing voor minder afval, kapotte spullen een tweede leven geven. Het Repair Café Oosterzele slaat aan. Door de hoge prijzen, de stijgende levensduurte,…vinden steeds meer mensen de weg naar het Repair Café. Al snel sijpelen de eerste bezoekers binnen.

Het bleek nog maar eens. Allerlei spullen waar eigenlijk niet veel mis mee is werden door de ‘fiksers’ hersteld. De reparateurs gingen nog maar eens gedreven aan het werk. Met het Repair Café wil men de weggooidrift stoppen en de gigantische afvalberg verminderen. Zonde eigenlijk, spullen die nog gerepareerd kunnen worden, worden nog al te vaak zomaar afgedankt. Repareren is een goede manier om daar iets aan te doen. Er werd nogal gereedschap aangeboden dat aan herstelling of nazicht toe was. En zie, dankzij de ‘fiksers’ kregen kapotte stukken een nieuw leven. Doel is een milieu- en maatschappijvriendelijk project op de sporen te zetten. Het zorgt niet alleen voor minder afval, ze veranderen ook het bewustzijn. En uiteraard waren er ook op deze editie een aantal stukken die niet te herstellen zijn. Maar wie geen spullen had om te laten herstellen kon ook naar het café komen voor een kopje koffie, gebakje, (ons confituurtaartje smaakte heerlijk), biertje, frisdrank, iets hartigs,…Bij Repair Café gaat het niet alleen om het object, maar ook om de groep én het sociaal contact. Onder de fiksers, maar ook met de bezoekers. Het ‘Repair Café’ is inderdaad ook uitgegroeid tot een ontmoetingsplaats. En mooi meegenomen, er worden dranken geserveerd tegen wel erg democratische prijzen.

Mooi initiatief van fietsersbond
Fietsersbond Oosterzele tekende present op het Repair Café en zorgde als een ‘pater familias’ voor een vrijblijvende fietscontrole. Je kreeg ook een schat aan informatie over veilig(e) fietsen. Ronduit een mooi initiatief van onze bloedeigen fietsersbond. Aan de hand van een VSV- checklist vernam je of uw fiets aan de wettelijke vereiste punten voldoet. Er werden ook kleine reparaties uitgevoerd. Voor grote mankementen werd er doorverwezen naar lokale fietshandelaars. Een welgemeende pluim aan Fietsersbond Oosterzele, dat blijft ijveren voor veilig fietsen. Van levensbelang.
Het eerste Repair Café vond plaats op 7 maart 2015. Het idee ontstond binnen het bestuur van KWB Oosterzele. Een lovenswaardig initiatief.  We vergeten dat we geen onuitputtelijke bron hebben aan grondstoffen. Het FV Repair Café Oosterzele blijft gelukkig repareren promoten als alternatief voor klakkeloos weggooien. Het wil ook dé reparatiekennis behouden. De waardering sprak boekdelen en wordt beschouwd als een steun in de rug om het Repair Café onverdroten voort te zetten. Organisator ‘FV Repair Café’ heeft dringend ! behoefte aan nieuwe vrijwilligers, er is altijd plaats voor mensen die handig zijn met elektrische apparaten, kleding, textiel, fietsen, computers, speelgoed,…Interesse? Graag meewerken? Volgende editie is gepland op zaterdag 12 oktober 2024. Info: Ivan Van de Sijpe, 09 / 362 91 85, ivan.vandesijpe@skynet.be. (marcel van de vijver, foto’s danny de lobelle).