Augustuskermis Zottegem: geen heren-Egmont Cycling Race

Vorig jaar nog rond deze tijd viel het nieuws te rapen dat door het Zottegemse stadsbestuur beslist was om aan de vzw Zottegemse Wielerclub die elk jaar ter gelegenheid van de augustuskermis in het stadscentrum een wedstrijd voor profs/elite met contract organiseert – sinds 2020 de Egmont Cycling Race genaamd – uit de stadskas, met terugwerkende kracht vanaf 2022 en dit alvast tot 2025, jaarlijks een verhoogde financiële toelage van 50.000 euro (in plaats van vroeger 35.000 euro) te verlenen om de organisatoren op die manier te ondersteunen in hun ambitie om deze wielerwedstrijd verder naar een hoger UCI-niveau te tillen en Zottegem te blijven profileren als een wielerminnende stad.

Het is dan ook zowat een donderslag bij heldere hemel dat nu bekendgemaakt wordt dat de Egmont Cycling Race (voor heren) die normaal – voor de tweede keer op kermiszondag – op 18 augustus zou doorgaan, er helemaal niet komt. De organisatie kiest ervoor om de pauzeknop in te drukken, zo klinkt het. De inrichting van het Belgisch kampioenschap wielrennen waarvoor op zondag 23 juni ook al in Zottegem afspraak gemaakt wordt, zou namelijk een gevoelige daling van de sponsorinkomsten voor de Egmont Cycling Race tot gevolg hebben en de organisatoren willen geen onnodige financiële risico’s nemen. Als bijkomende reden voor de afgelasting wordt ook nog aangehaald dat de renners tweemaal in evenveel maanden nagenoeg hetzelfde parcours zouden moeten rijden.

WEL DAMES OP KERMISDINSDAG

Op kermisdinsdag 20 augustus zullen de wielerliefhebbers wel aan hun trekken komen in Zottegem want die dag staat de tweede editie van de Egmont Cycling Race voor vrouwen op de internationale wielerkalender (en die wordt wel georganiseerd). Deze UCI 1.2-wedstrijd maakt dit jaar bovendien deel uit van de Lotto Ladies Cycling Cup, een regelmatigheidscriterium voor vrouwen (in navolging van de Lotto Cycling Cup voor mannen) dat bestaat uit zes wedstrijden die overigens allemaal live op tv uitgezonden worden via Proximus Pickx en waarvan de Egmont Cycling Race de slotmanche zal zijn. Bij de organisatie is nog te horen dat Visma-Lease a Bike, het Nederlandse team van Marianne Vos, reeds toegezegd heeft om naar Zottegem af te zakken voor deze wedstrijd die opnieuw op het Stationsplein zal finishen.