Waterfanfare trekt door Herzeelse straten

Donderdad trok de Waterfanfare door de Herzeelse straten. Het intiatief kadert in de Wereldwaterdag van de Gemeentelijke Raad voor duurzame Ontwikkelingssamenwerking (GROS).

“Wereldwaterdag, is een jaarlijkse internationale dag in het teken van water. Het is een initiatief van de Verenigde Naties en meerdere leden staan die dag stil bij het belang van zoetwater. Want toegang tot water is een mensenrecht”, licht schepen van Duurzame Ontwikkelingssamenwerking Heidi Knop (Open VLD) toe. “Als voorbereiding op de Wereldwaterdag konden de vierdejaars leerlingen een klasbezoek brengen aan de wereldwinkel waar toelichting gegeven werd rond fairtrade en waarom het belangrijk is dat de boeren correct verloning krijgen naar hun werk. De leerlingen maakten ook kennis met de herkomst van de voeding, duurzame landbouw en waterzuiveringsinstallatie. Zo leren de kinderen dat water uit de kraan even goed is en pakken goedkoper dan water uit de supermarkt dat van kilometers ver weg komt.”

“In de voormiddag volgden de leerlingen verschillende workshops naar keuze in De Wattenfabriek. Op het menu stonden onder andere djembé, Afrikaanse dans, verschillende soorten percussie, capoeira en waterweetjes en techniek”, gaat Heidi Knop verder. “Na de lunch zetten ze hun beste (dans)beentje voor in de waterfanfare, waarvoor de leerlingen met hun zelfgemaakte muziekinstrumenten en spandoeken het centrum in trokken. De waterfanfare startte aan De Wattenfabriek, en vervolgens zetten ze hun tocht verder via Solleveld, Evendael, Markt, Kerkstraat, De Tramzate, Graaf Du Parclaan, Kerselarenlaan en Tuinwijkstraat. Tijdens hun tocht hielden ze halt bij de drie centraal gelegen basisscholen en zongen ze er het waterlied. Bij de laatste stop werd nog een feestelijke waterreceptie gehouden met slotoptreden van de leerlingen.”

“De mondiale sferen, de vele blije gezichten van de kinderen en de zon die ons gunstig was, maakten van deze editie opnieuw een groot succes”, besluit de schepen. “Dit jaar kreeg het gemeentebestuur maar liefst 5.110 euro subsidies van het provinciebestuur voor de organisatie van deze wateractiviteiten, waaruit blijkt dat onze inspanningen erkend worden.”