Groen eist verbetering van schoolomgeving Melle Vogelhoek: Fietszone of Fietszonde?

Na lang aandringen van Groen Melle is er eindelijk een fietszone in de schoolomgeving van het Sint-Franciscusinstituut (SFI) in Melle Vogelhoek. Maar op de eerste dag na de realisatie duiken er al problemen op die de veiligheid van fietsers en automobilisten ernstig in gevaar brengen.

Het omvergereden paaltje net na de Vogelhoek brug dat het begin van de nieuwe fietszone moest aanduiden, spreekt boekdelen. Het is het bewijs dat de signalisatie grote tekortkomingen vertoont. Te beginnen met het gebrek aan een waarschuwingsbord voor automobilisten, die vaak te laat beseffen dat de fietszone na de brug begint. Dit resulteert in onverwachte confrontaties tussen auto’s en fietsers. Maar ook voor de fietsers is het verwarrend. Want zij zien plots twee pijlen op hun weg en staan voor de onduidelijke keuze: het fietspad volgen of het fietspad verlaten? Kortom, chaos alom, met potentiële gevaarlijke situaties als gevolg.

Groen is streng. “Het bestuur heeft gefaald om de veiligheid en duidelijkheid te waarborgen bij de uitvoering van de fietszone”, zegt fractieleidster Kathleen Snyers. “Om te vermijden dat de fietszone een fietszonde wordt, dringen we met Groen aan op onmiddellijke acties. Wij willen:

* Duidelijke signalisatie vóór de brug om automobilisten te waarschuwen voor de naderende fietszone.

* Duidelijke signalisatie op de brug om fietsers de juiste route te wijzen.

* Duidelijke markeringen voor de hele fietszone, met zichtbare en herkenbare belijningen en infrastructuur die voor iedereen, en in het bijzonder voor kinderen, begrijpelijk zijn.”

Het bestuur heeft toegegeven dat de situatie moet worden aangepast. De schepen belooft verbetering. Groen zal dit nauwlettend opvolgen en blijft zich inzetten voor een veilige en fietsvriendelijke schoolomgeving in Melle Vogelhoek en daarbuiten.