Merelbeke geeft 45 gratis vallen weg om Aziatische hoornaars te vangen

Ook in Merelbeke is de Aziatische hoornaar aan een steile opmars bezig. Om de populatie binnen de perken te houden, neemt het lokaal bestuur Merelbeke deel aan de Vlaamse campagne ter bestrijding van de hoornaar en stelt het 45 vallen gratis ter beschikking van zijn inwoners.

 

“We hebben vorig jaar veel meldingen over Aziatische hoornaars binnengekregen van onze inwoners”, vertelt schepen voor Milieu Tim De Keukelaere. “We willen ervoor zorgen dat de schade en overlast beperkt blijft en delen daarom 45 vallen uit. Die kunnen onze inwoners in hun tuin plaatsen. Intussen zijn er al 25 de deur uit, snel zijn is dus de boodschap!”

 

Met de vallen vang je de koninginnen van de . Het is bovendien belangrijk dat je de val elke dag checkt om te zien of je beet hebt. Heb je een Aziatische hoornaar gevangen? Stuur dan een foto naar www.vespawatch.be. Zo ben je zeker dat het om de Aziatische variant gaat. Zodra je die bevestiging krijgt van Vespawatch, moet je de hoornaar verdelgen. Dat kan bijvoorbeeld door hem een nacht in de diepvries te bewaren. Vergeet zeker niet om dagelijks alle andere insecten los te laten die in de val zitten, zoals vliegjes, want zij zijn waardevol voor de natuur.

Woon je in Merelbeke en wil je graag een val plaatsen in je tuin? Neem dan contact op met de dienst Onthaal via 09 210 32 11 of info@merelbeke.be. Meer info over de Aziatische hoornaar en hoornaarvallen vind je op www.merelbeke.be/aziatische-hoornaar.

Bovendien werkt de gemeente samen met RATO vzw om Aziatische hoornaarnesten te bestrijden en staat ze in voor de kosten. Spot je zo’n nest? Meld het zo snel mogelijk via www.vespawatch.be, dan komt RATO vzw het gratis verdelgen.