Familie Van Den Driessche wil oude koffiebranderij ombouwen tot modern, stijlvol en warm rouwcentrum

Geraardsbergen. De dienstverlening van Uitvaartverzorging Van den Driessche is de laatste jaren zo uitgebreid dat het gebouw aan de Astridlaan te Nederboelare niet langer aan onze verwachtigen voldoet.  Daarom heeft de familie Van den Driessche de oude koffiebranderij aan de Edingseweg gekocht om om te bouwen tot een modern en comfortabel rouwcentrum met tal van faciliteiten.

‘Aanvankelijk waren er plannen om een nieuw rouwcentrum op het industrieterrein te Schendelbeke te bouwen, maar door een samenloop van omstandigheden zijn deze plannen gewijzigd. Intussen heeft Uitvaartverzorging Van den Driessche de oude koffiebranderij met de woning op de Edingseweg gekocht.

Het gebouw van de oude koffiebranderij blijft behouden, maar zal worden verbouwd en ingericht. De woning gaat tegen de vlakte en moet plaats maken voor een gebouw voor een aula, die zowel ingericht kan worden voor een grote als  een kleine aulaplechigheid. ‘In het rouwcentrum komen vier rouwkamers, een grote en een kleine aula en een polyvalente zaal waar er eveneens rouwmaaltijden kunnen worden aangeboden’, licht Dirk Van den Driessche toe. Bovendien zijn er  op eigen terrein ook parkeerfaciliteiten voor meer dan 70 wagens. ‘De aula is volledig gescheiden van de polyvalente ruimte en van de begroetingsruimtes. Er zullen meerdere plechtigheden met koffietafels kunnen georganiseerd worden.

Vijfde generatie
Het nieuwe rouwcentrum aan de Edingseweg is prima gelegen en vlot bereikbaar. ‘Het wordt een mooi gebouw dat een baken in de streek zal vormen’. De begroeiing op het domein zal maar voor een deel verdwijnen, waardoor het gebouw goed zichtbaar zal zijn. Het rouwcentrum zal ook volledig en vlot toegankelijk zijn voor andersvaliden.

‘Met dit project kijken we ook naar de vijfde generatie. De familie Van den Driessche heeft al meer dan 100 jaar ervaring in de branche’, aldus Dirk Van den Driessche. Het project moet een weerspiegeling vormen van de kwaliteit, de warme en intieme sfeer die we willen behouden. ‘We zijn en blijven een familiebedrijf. Ook dat willen we benadrukken’, maakt Dirk Van den Driessche duidelijk.

Uiteraard zal de bouw en de afwerking van dit project heel wat voeten in de aarde hebben. De familie Van den Driessche hoopt dat de dienstverlening tegen Allerheiligen 2025 vanuit het nieuw rouwcentrum aan de Edingseweg kan worden gegarandeerd. Het gebouw aan de Astridlaan blijft operationeel. ‘De mogelijkheid bestaat dat we later van zowel vanuit de Edingseweg en de Astridlaan dienstverlening aanbieden.’

Over Uitvaartverzorging Van den Driessche
Ann en Dirk vormen het gezicht van Uitvaartverzorging Van den Driessche zijn. Maar ook Jessie Van der Zwalmen – de vrouw van Dirk – speelt een prominente rol in het familiebedrijf. De familie Van den Driessche draagt al 105 jaar of 4 generaties expertise met zich mee.

Het begon het heel bescheiden. De overgrootouders van Ann en Dirk Van den Driessche – Charles Morre en Marie-Jeanne Hoogstoel – startten in 1918 een vervoerfirma op. De zaak groeide uit tot een groot bedrijf met lijk-, ceremonie-, verhuiswagens, ambulance en later ook busvervoer. Eerst werd het rouwvervoer met paard en kar georganiseerd, maar al vlug kwamen de eerste ceremoniewagens.

Nadien werd de zaak opgesplitst en uitgebaat door de 3 kinderen: Julien, Julienne en Armand Morre. In 1933 begonnen overgrootouders Jeanne Hoogstoel en Charles Morre met rouwvervoer’, vertelt Ann Van den Driessche.

In 1950 namen de zonen Armand en Julien Morre de zaak over. Naast rouwvervoer organiseerden ze ook ambulancevervoer. Na het overlijden  van Armand werd de zaak in 1982 overgelaten aan neef Jacques Van den Driessche en zijn echtgenote, de ouders van Ann en Dirk. In 1989 werd het eerste funerarium in de streek geopend. Eerst noemde het bedrijf Autocars en Begrafenissen Van den Driessche en werden er tal van activiteiten aangeboden, zoals verhuizingen, begrafenissen, ziekenvervoer…

Awards
Nadien lieten Jacques en Monique Van den Driessche de zaak over aan hun kinderen Ann en Dirk. ‘We hebben een opleiding van begrafenisondernemer en 2 jaar thanatopractor , waarvan een deel in buitenland gevolgd’, merkt Dirk op. Thanatopraxie is een methode om een lichaam tijdelijk te conserveren.

In 2020 nam de familie Van den Driessche uitvaartverzorging Moulart & Herregodts over. De bouw van een nieuw rouwcentrum vormt het sluitstuk van een geschiedenis van een succesvolle familieonderneming.

Het uitvaartbedrijf won al verscheidene Awards, waaronder Unizo Business Award 2018. In 2007 won de familie een Award voor het mooiste funerarium van België. Ann Van den Driessche werd in 2000 uitgeroepen tot ‘beste vrouw in de uitvaart’.

Voor meer info: https://vandendriessche.be/

Julien Borremans