Zottegem: Sociaal Huis wordt verbouwd, OCMW-site wordt tegen 2026 welzijnscampus

Stad Zottegem heeft al langer het plan opgevat om de OCMW-site aan de Deinsbekestraat waar nu al het Sociaal Huis, WZC Egmont, DVC Egmont en LDC Egmont gevestigd zijn, om te vormen tot een algemene “welzijnscampus”. Daar zouden dan in de toekomst ook alle andere welzijnsdiensten van de stad en vrijwillige hulporganisaties die in de stad actief zijn, gecentraliseerd worden. De kostprijs van dit project is becijferd op bijna 3,5 miljoen euro, 3.487.216,29 euro om precies te zijn.

Om dit te kunnen realiseren, zijn drie aannemers nu gestart met verbouwingswerken in het volledige gebouw van het Sociaal Huis en aan de vroegere kapel (nadat het bisdom eerder al toestemming gaf om de kapel te onttrekken aan de eredienst, werden de nog aanwezige religieuze kleding en voorwerpen geïnventariseerd en reeds verdeeld over locaties waar wel nog erediensten plaatsvinden). Hoewel er kleine structurele aanpassingen nodig zijn, wordt bij de verbouwing uitgegaan van een maximaal behoud van de bestaande structuren. Aan de daken worden reparaties uitgevoerd, de dakkappellen worden hersteld of vernieuwd of helemaal verwijderd. Zowel op de zolderverdieping van het Sociaal Huis als in de kapel wordt het asbest verwijderd. In de kapel wordt vooral de binneninrichting aangepakt en wordt er een mezzanine (tussenverdieping) opgebouwd om zo meer speel- en leefruimte te creëren voor de buitenschoolse opvang (ZIBO) die daar een onderdak zal krijgen. Ook komt er een aansluiting vandaaruit naar de tuin. Uit oogpunt van duurzaamheid wordt ook geïnvesteerd in isolatie, twee grote warmtepompen en zonnepanelen.

Samen met de buitenschoolse opvang zal na de verbouwingen ook het Huis van het Kind naar de toekomstige welzijnscampus verhuizen. Momenteel is dit met aanverwante diensten nog ondergebracht in het oud-klooster in Erwetegem maar dit bevindt zich niet meer in optimale staat en is bovendien geen eigendom van de stad. In het verbouwde Sociaal Huis zullen het Huis van het Kind, de Speel-o-theek, Twinkeltje en vzw Welzijnswerk Ommekaar & Lichtpunt hun intrek nemen op de benedenverdieping. Naast een consultatiebureau zullen op de eerste verdieping de kantoren voor de medewerkers van de sociale dienst en hun externe partners die zitdagen houden in het Sociaal Huis, ingericht worden,

Volgens de huidige planning zouden de werken duren tot eind 2025. Intussen blijft de dienstverlening van het Sociaal Huis gewoon doorgaan. Hiertoe zouden er deze week op de site een aantal containers geplaatst worden die zullen worden ingericht als tijdelijke bureaus voor de medewerkers van het Sociaal Huis. Tot die tijd zijn fysieke afspraken beperkt mogelijk en gaan deze door in het woonzorgcentrum en het lokaal dienstencentrum. De medewerkers zijn uiteraard wel via mail en telefonisch bereikbaar.