Herzele eert oorlogsheld Arthur Van Waeyenberghe

Op woensdag 8 mei 2024 is het exact 79 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog tot een einde kwam. Deze dag wordt wereldwijd herdacht als V-dag (Victory Day). In Herzele is deze dag afgelopen zondag op passende wijze gevierd met een bijzondere plechtigheid en een eerbetoon aan een lokale held. 

Afgelopen zondag verzamelden onder meer de leden van het Oud-Strijderscomité Herzele zich bij het oorlogsmonument aan de kerk van Herzele, om samen V-Dag te herdenken*. Een parade, begeleid door muzikanten van de Aaigemse fanfare, trok van daaruit naar het historische schepenhuis, ooit de woning van Arthur Van Waeyenberghe. “Herzelenaar Arthur Van Waeyenberghe werkte tijdens de oorlog als piloot en klom op tot kapitein-officier van de Royal Air Force. Hij was een van de weinige Belgen die meevloog bij de Slag om Engeland. Op 10 maart 1941 raakte hij echter vermist tijdens een missie boven de Ierse Zee. Tijdens de V-Dag herdenking, en in het bijzijn van de familie en vrienden van de familie van Arthur, werd een gedenksteen onthuld ter ere van zijn moed en opoffering”, zegt schepen van Feestelijkheden en voorzitter van het Oud-Strijderscomité Herzele, Benjamin Rogiers die het belang van dit eerbetoon benadrukt. “83 jaar na zijn vermeende dood krijgt Arthur eindelijk de erkenning die hij verdient. Aan het schepenhuis, ooit zijn thuis, komt een gedenksteen om hem blijvend te herinneren. Na de plechtige onthulling trok de parade verder naar het nieuwe vredesmonument in het Straatje van de Vrede, om vervolgens af te sluiten met een receptie in De Wattenfabriek.

*Dit evenement werd mogelijk gemaakt dankzij een nauwe samenwerking tussen het lokaal bestuur Herzele en het Oud-Strijderscomité Herzele, die zich gezamenlijk inzetten voor het behoud van de herinnering aan de oorlog en de helden die daarin hebben gediend.