Groen zet fietsers op Wereldfietsdag in de bloemetjes

Geraardsbergen. Groen zette op 3 juni, Wereldfietsdag, de fietsers in de bloemetjes. Groen applaudisseerde voor alle mensen die langsfietsen. Ondanks de stijging van het aantal fietsers, blijven de investeringen in betere fietsinfrastructuur achterwege. 

Fietsen zit nog steeds in de lift. Bijna 1 op de 5 verplaatsingen in Vlaanderen gebeurt met de fiets, bij scholieren en het woon-werkverkeer is dat bijna 1 op 3. En het blijft jaar na jaar stijgen. Maar het beleid van de Vlaamse regering en de stad Geraardsbergen, bleef achterwege. Dé voorwaarde om het fietsgebruik de hoogte in te jagen, is het verhogen van de fietsveiligheid en fietscomfort, door volop te investeren in fietsinfrastructuur. Enkel met Groen overal in Vlaanderen veilige fietspaden tegen 2020.

‘De fiets is een echte ‘quick win’ voor ons klimaat en voor onze mobiliteit. Fietsen is ook goedkoper dan de wagen nemen, het is gezond en het maakt gelukkig. Bovendien brengt het ook op voor de hele samenleving, door een positief effect op milieu, klimaat en gezondheid. Groen pleit daarom voor een jaarlijks budget van een half miljard voor effectieve fietsinvesteringen en een uitbereiding van subsidies waarmee gemeentes kunnen investeren in hun lokale fietsinfrastructuur.’ Groen Geraardsbergen pleit voor meer investeringen in fietsinfrastructuur.

‘Een aantal hindernissen – zoals parkeerproblemen, niveauverschil tussen boven- en benedenstad, financiële consequenties… – moeten een oplossing krijgen. Uitstel is dan ook geen optie. Temeer omdat stadskernrenovatie, mobiliteitsplan, parkeerproblemen, strategisch commercieel businessplan en lokale economie tot één verhaal verweven moet worden”, stellen Klaas De Mesmaeker en Patrick Franceus van Groen Geraardsbergen.