De Vlaamse regering wil 90 panden opkopen die in overstromingsgevoelig gebied in Geraardsbergen, Liedekerke en Roosdaal staan. Met dit drastisch plan wil Vlaanderen gebieden beschermen tegen wateroverlast. ‘Er zullen geen mensen abrupt uit hun huizen worden gezet’, aldus Lydia Peeters (Open Vld), Vlaams minister van Openbare Werken. De Vlaamse overheid wil de woningen niet onteigenen. De kans is groot dat de statige laan straks niet meer bestaat.
De Dender is de laatste jaren verschillende keren uit zijn oevers getreden, waardoor heel wat straten en panden onder water kwamen te staan. Niettegenstaande heel wat woningen in overstromingsgebied liggen worden er nog steeds bijgebouwd. Met het Strategisch Plan Dendervallei wil de Vlaamse regering ruimte creëren om te overstromen.
Geleidelijk proces
Voor zowat 750 woningen in Geraardsbergen, Ninove, Denderleeuw en Affligem zullen extra beschermende maatregelen worden genomen. Negentig andere gebouwen zullen door de Vlaamse overheid via een bemiddelingstraject worden opgekocht. Het gaat over panden in o.a. de Majoor van Lierdelaan in Overboelare.
‘Er zullen geen mensen abrupt uit hun huizen worden gezet. het is een plan van aanpak tot 2040’, aldus Lydia Peeters. De minister benadrukt dat het om een geleidelijk proces gaat. Er wordt via een begeleidingstraject bekeken hoe de percelen kunnen worden verworven, zonder over te gaan tot onteigening. Dat is niet voor onmiddellijk. De mensen om wie het gaat, moeten niet onmiddellijk een aangetekend schrijven in de bus verwachten.
Voor de periode tot en met 2026 heeft de Vlaamse regering 21 miljoen euro uitgetrokken om beschermingsmaatregelen op korte termijn te nemen, zoals het bouwen van dijken, bufferbekkens en uitbreidingen. Zo zullen er extra dijken worden gebouwd om o.a. het centrum van Geraardsbergen te beschermen. De totale uitrol van het plan zal 20 jaar in beslag nemen en zowat 130 miljoen euro kosten.
Natste maand
De laatste maanden waren de natste sinds de metingen. Tussen 1 december en 31 mei viel er in Ukkel bijna 600 millimeter regen. Het vorige record dateert van 1833 en bedroeg 557,2 millimeter. Sinds oktober vorig jaar viel er elke maand meer water uit de lucht dan gemiddeld. In januari en februari van dit jaar trad de Dender en de Molenbeek twee keer buiten de oevers op vijf weken tijd.
Opvallend is dat we al een ganse periode met hetzelfde weertype zitten. Dat zou volgens wetenschappers te wijten zijn aan het vertragen van de straalstroom, wat dan weer het gevolg is van de opwarming van het klimaat.
Julien Borremans