© Steevliet

Steevliet Zottegem op zoek naar ouders die voor kinderen in nood willen zorgen

Vzw Steevliet, een organisatie voor jeugdhulp met vestigingen in Melle, Zottegem en en Gent is dringend op zoek naar kandidaten –gezinshuisouders. Steevliet vormt samen met Lia vzw, Ruyskensveld, Apart en Pleegzorg Oost-Vlaanderen het netwerk ‘Gezinshuizen in Oost-Vlaanderen’.

“Gezinshuisouders zijn professionals met een pedagogische vooropleiding die betaald worden door Steevliet en in hun eigen gezin kinderen willen opvangen. In een gezinshuis verblijven kinderen en jongeren die (tijdelijk) niet in hun eigen gezin kunnen opgroeien. Gezinshuisouders vangen hen bij hun thuis op in een kleinschalige, warme en familiale omgeving. Het start allemaal van de overtuiging dat alle kinderen, ook diegenen met een bijzondere geschiedenis en met bijzondere noden, zo gewoon en zo thuis mogelijk moeten kunnen opgroeien”, zegt Jan Artois, algemeen directeur van Steevliet. “In Nederland bestaan gezinshuizen al veel langer. Hier in Vlaanderen lopen er al enkele pilootprojecten maar als jeugdhulpvoorziening willen nu volop inzetten op deze kleinschalige woonvorm, waar kinderen in een huiselijke en familiale omgeving kunnen opgroeien. Een gezinshuisouder zorgt voor max. drie kinderen, bij hem of haar thuis. Deze gezinshuizen zijn meer dan alleen een opvangplek; ze vormen een ontwikkelingsgericht en warm alternatief voor kinderen en jongeren die momenteel in voorzieningen opgroeien. Ouders blijven betrokken bij het opgroeien van hun kind(eren). Zodat de wereld waarin een kind woont, speelt, leeft en opgroeit zoveel mogelijk één wereld wordt. Een wereld waarin gezinshuisouders en ouders zich samen inzetten voor de kinderen.”

“Bovendien zijn we nog op zoek naar een specifieke gezinshuisouder(s) die een mentorhuis wil opstarten in een huurhuis dat eigendom is van de organisatie Steevliet vzw”, gaat Jan Steevliet verder. “Het huis is gelegen in de Vlaamse Ardennen in de Faliestraat 9 te Sint-Maria-Audenhove.  Het huis is voorzien van de nodige kamers/studio’s voor het opvangen van 3 jongeren.  Daarnaast is er een woonentiteit voor de gezinshuisouder(s) met keuken, living, badkamer,  slaapkamer, terras  en een grote tuin.  Een mentorhuis is dus een soort gezinshuis dat zich richt op oudere jongeren. Als gezinshuisouder van een mentorhuis vang je 3 jongeren vanaf 15 jaar op. Zij zitten als het ware ‘op kot’ bij jou maar kunnen daarbij ook steeds terugvallen op een thuisgevoel waar nabijheid en een warme omgeving wordt geboden. Tegelijkertijd worden de jongeren begeleid in het dagelijkse leven, krijgen ze ondersteuning bij het vinden en houden van schoolritme en de invulling van hun vrije tijd. Een  geinshuisouder van een mentorhuis engageert zich aldus in een stapsgewijs traject naar zelfstandig wonen. We beseffen dat we een groot engagement vragen van gezinshuisouders maar we geloven als organisatie heel sterk in de kracht van een huiselijke omgeving. De jongeren die worden opvangen, hebben vaak al heel wat meegemaakt. Een gezinshuis biedt hen een stabiele en warme plek, waar ze de kans krijgen om in veiligheid opnieuw te leren vertrouwen en waar ze verder kunnen ontwikkelen.”

Praktisch

Wie interesse heeft, kan op 19 juni 2024 een digitale infosessie volgen: www.pleegzorg.be/activiteiten/digitale-infosessie-gezinshuizen-ovl