‘Wettelijk verkozen bestuursleden’ van dorpsraad Goeferdinge klagen over ‘grove nalatigheid’

Goeferdinge. In een open brief aan de gemeenteraadsleden van de oppositie klagen ‘wettelijk verkozen bestuursleden’ – zoals ze zichzelf omschrijven – van de dorpsraad Goeferdinge vzw over ‘grove nalatigheid’. De toezichthoudende en subsidiërende overheid – de stad Geraardsbergen – laat volgens de betrokkenen begaan. Een overleg met de stad Geraardsbergen draaide op niets uit. Er werd een klacht neergelegd bij binnenlands bestuur. Volgens de participatieambtenaar van de stad Geraardsbergen hebben de schrijvers van de open brief het duidelijk verkeerd voor.

In een open brief aan de gemeenteraadsleden van de oppositie klagen ‘wettelijk verkozen bestuursleden’ van de dorpsraad Goeferdinge vzw na een onderhoud met de burgemeester, schepen van participatie en participatieambtenaar over ‘grove nalatigheid’.

‘Verdwijnen van belastinggeld door omzetting vzw naar feitelijke vereniging’
Tijdens een werkvergadering van 27 maart 2024 – dus geen bijzondere algemene vergadering – werd beslist de vzw te vereffenen en de activa over te dragen aan de feitelijke vereniging.

Deze financiële activa, opgebouwd met gemeenschaps- en belastinggeld, worden in één klap overgeschreven naar een private bankrekening, weg van enig gemeenschappelijk toezicht.

De dorpsraden, waarvan elke dorpsbewoner lid is, hebben tot doel als spreekwoordelijke spreekbuis te fungeren tussen de inwoners van het dorp en het stadsbestuur. Een feitelijke vereniging ontsnapt, door de afwezigheid van administratieve verplichtingen, aan elke vorm van transparantie en publieke controle, menen de briefschrijvers.

De dorpsraad Goeferdinge kende reeds een turbulente voorgeschiedenis. Sinds de oprichting in 2015 werd er nooit een jaarrekening – een wettelijke verplichting -opgemaakt en neergelegd bij de bevoegde instanties. De boetes werden gewoon betaald. Van een waarheidsgetrouwe boekhouding was geen sprake. Zo worden cash ontvangsten niet altijd geboekt.

Over het bronzen beeld van een brandweervrijwilliger – dat op 29 april 2022 werd ingehuldigd – bestaan geen facturen, aldus de briefschrijvers. Het beeld werd nochtans door de stad Geraardsbergen gesubsidieerd via jaarlijkse subsidies, maar een controle over de financiële gang van zaken binnen de vzw bleef achterwege

De beklaagden dienden een klacht in bij het binnenlands bestuur op 31 mei 2024 aangezien de stad geen commissaris blijkt te zijn.

Stad Geraardsbergen reageert
‘Het vrijwilligerswerk dat mensen leveren staat voor ons boven het feit dat ze eens te laat hun vzw-rekening hebben ingediend, of niet de geijkte weg hebben gevolgd’, laat Sarah Lequeu – participatieambtenaar van de stad Geraardsbergen – in een schriftelijke reactie weten. ‘We verkiezen om langdurige partnerschappen aan te gaan op basis van vertrouwen met onze vrijwilligers.’

Volgens de participatieambtenaar hebben de schrijvers van de open brief het duidelijk verkeerd voor. Volgens de ‘overeenkomst bewonersplatform’ is de dorpsraad ‘zelfsturend en autonoom’ en is hij vrij om de juridische rechtsvorm te kiezen. De dorpsraad Goeferdinge koos voor een feitelijke vereniging omdat ‘ze zich bewust zijn dat het ‘extra’ werk dat een vzw met zich meebrengt niet evident is’.

‘Het is mij dan ook evident dat de activa ook mee overgedragen wordt naar het bewonersplatform. De algemene vergadering vond plaats na de werkvergadering van 27 maart 2024.’ Ongeacht de rechtsvorm is het verplicht om een financieel verslag op te maken. Bovendien heeft ‘elke burger en verenging het recht op het bezit van cash geld. Dit staat telkens ook vermeld in het financieel verslag.’

Wat betreft het bronzen beeld is er volgens laat Sarah Lequeu niets onregelmatig gebeurd: ‘De materialen werden betaald door de dorpsraad, de sokkel werd via het corona burgerbudget goedgekeurd en uitgevoerd door de technische dienst.’

Tot slot: ‘Een commissaris binnen een vzw kan enkel indien de vzw een jaaromzet heeft van meer dan 500.000 euro.’

We vroegen de huidige voorzitter van de dorpsraad Goeferdinge om een reactie. Van zodra die binnenkomt, geven we die mee.

Julien Borremans