Open Vld laat het De Padt-tijdperk achter zich en kiest voor vernieuwing en diversiteit

Geraardsbergen. De Open Vld pakt in Geraardsbergen met stevig vernieuwde lijst uit en sluit daarmee het De Padt-tijdperk af. ‘Als er dan gekozen wordt voor een nieuwe wind, dan laten we hem dan ook volledig waaien’, laat Ann Panis zich ontvallen. Opvallend is dat de partij zich afzet tegen de wildgroei aan actiecomités, die inzetten op ‘negativisme’.

Vrijdag 5 juli werd in het Liberaal Gebouw de lijst van Open Vld Geraardsbergen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober voorgesteld. Opvallend is dat er niemand van de familie De Padt op de lijst zal staan. De partij kiest voor vernieuwing, verjonging en diversiteit. Een derde van de kandidaten is jonger dan 34 jaar. De jongste kandidaat is studente Fleur Mazurkiewicz (19) en de meer ervaren senior van de groep is de 82-jarige Magda Van de Walle. De lijst telt 21 nieuwkomers. De ruggengraat van de lijst wordt gevormd door acht ervaren mandatarissen.

Ann Panis vormt het gezicht van de lijst. Siegerd Gilquin wil dan op zijn beurt de 30 kandidaten vóór hem een extra duwtje in de rug geven. Wout De Clercq en Yonas Ben Nasr van het café Barbier – gevestigd is in het Liberaal Gebouw – vormen opvallende gezichten. Ook Rob Van Tilborgh – voormalig voorzitter van het Handelscentrum – en likeurstoker Alfred Van Acker zijn van de partij. Enzo Van den Kerkchove verhuist van Lierde naar Geraardsbergen.

Resoluut voor vernieuwing
Deze vernieuwingsoperatie moet het terugtreden van stemmenkanon Guido De Padt doen vergeten. Opvallend is dat er niemand van de familie De Padt op de lijst staat. Frederik De Padt vroeg de lijstduwersplaats, maar kreeg die niet toegewezen.

De Open Vld kreeg met de nationale verkiezingen van 9 juni een stevig verlies te verwerken. Maar met de gemeenteraadsverkiezingen geldt er stemrecht en niet langer stemplicht en spelen plaatselijke dynamieken een grote rol.

Het zal een grote uitdaging zijn om de kiezer die dan toch komt opdagen, voor de Open Vld te laten stemmen. ‘We zijn een positieve partij die de laatste jaren heel wat verwezenlijkt heeft’, liet Rurik Van Landuyt, schepen van Ruimtelijke Ordening en Stedenbouw, zich ontvallen. ‘Wij zijn een partij die wil verbeteren in plaats van te roepen aan de zijlijn.’ Daarmee zette Rurik Van Landuyt zich af tegen de wildgroei aan actiecomités die kunnen rekenen op veel bijval en aandacht. ‘Wij binden de strijd aan tegen het negativisme. Toch moeten we rekening houden met opmerkingen die worden gemaakt en zaken die minder goed lopen’, voegde hij daar aan toe.

‘De partij kiest resoluut voor vernieuwing. Daarom hebben we er voor gekozen dat alle kandidaten het verkiezingsprogramma zullen schrijven, zonder de liberale focus uit het oog te verliezen’, gaf Ann Panis de aanwezigen nog mee. Veiligheid, ondernemerschap, een groene en bruisende stad vormen de sleutelwoorden.

Vernieuwing en verjonging is een roep naar de toekomst toe. ‘We hadden daar al zes jaar geleden moeten mee starten. Het is eigenlijk een pijnlijke constatatie dat we deze verjonging niet eerder hebben ingezet’, aldus Ann Panis. Over het terugtreden van Guido De Padt is ze duidelijk: ‘We zijn met een nieuwe ploeg van start gegaan, omdat we een nieuwe wind in de partij willen doen waaien. Als er dan gekozen wordt voor een nieuwe wind, dan laten we hem dan ook volledig waaien.’

Julien Borremans