Kermis Windeke kan veel feestvierders bekoren Filip Michiels geeft in 2007 teloorgegane kermis een nieuw leven

Met een optocht van de Bellenman en de Groenbuikreus met muziekband The Swalm River Band, eetfestijn in de Columbus, spelersvoorstelling KVV Windeke, optredens van Kobe  & The Mighy Black Camel  Bluesband, DJ Sven Ornelis, DJ Christopher, party DJ Lux, Windeekse Oldtimer Classic Tour, aperitiefconcert met Michiel D’Haeze, BBQ KVV Windeke, afternoon swing met Jan Parent, Annelies & Zippora, coverband OBI -as XXL, braderie, aperitiefstand, wielerwedstrijden voor nieuwelingen en dames elite, kermisattracties, animatie  en met veel pintjes en foods hebben de Windeekse Groenbuiken alweer voor een mooi kermisprogramma gezorgd. Van vrijdag 5 tot en met woensdag 10 juli geldt de wet van Kermis Windeke. Het is de ambitie van de Windeekse Groenbuiken met voorzitter Filip Michiels en Annelies Parent, Hilde Van den Bulcke, Anneken Colpaert , Anneleen Devlaminck, Ruben De Gusseme, Rita De Loore, Christina Bergmans en Bart Duprez dat Kermis Windeke een groot volksfeest blijft.
 
Tot 2007 was het akelig stil op het Marktplein in Scheldewindeke. Filip Michiels wou daar verandering in brengen. Met Ruben De Gusseme en Pieter Jan Suerinck besloot hij een kermiscomité op te richten. Ze nodigden de Windeekse verenigingen en geïnteresseerden uit om werk te maken van Kermis Windeke. En zie, dankzij het initiatief van Filip Michiels en het kermiscomité werd in 2017 de teloorgegane Kermis Windeke een nieuw leven ingeblazen. De kermis is nu weer springlevend. Er werd alweer een heus feestprogramma uitgewerkt. Waarom zakt men af naar Kermis Windeke? De unieke Windeekse sfeer. Een dot van een cliché, maar wel de verklaring waarom Kermis Windeke blijft aanspreken. De kermis is een minisamenleving. Je leert er wel altijd nieuwe mensen kennen. En er heerst in Windeke een positieve stemming, we ondervonden het ook op zaterdag, veel gezelligheid op de spelersvoorstelling en de optredens. Muziek is bijvoorbeeld niet meer iets dat alleen passief wordt ervaren, maar live beleefd dient te worden. Op Kermis Windeke krijg je die ervaring. Kortom, de ‘sfeer’ waarvoor u naar Kermis Windeke komt, is meer dan een gevoel: het is een sociologische trend. Feesten, de Windo’s houden er van. Stefaan De Keyster citeerde nog eens de gevleugelde slogan van wijlen dr. en burgemeester Jozef De Ganck: WINDEKE BOVEN.
KVV Windeke en de Windeekse Groenbuiken moesten willens nillens het kermisprogramma aanpassen na de pijnlijke en veel te vroege uitschakeling van de Rode Duivels op het Europees Kampioenschap. De exit was eigenlijk slecht nieuws, het grote scherm verdween, men had maar al te graag het parcours van de Rode Duivels verder gevolgd  op het Marktplein Scheldewindeke. Helaas. Ook spijtig voor de omzet. KVV Windeke en De Groenbuiken hadden graag meer wedstrijden getoond van de Rode Duivels. Dat is ondernemen, risico’s nemen, maar tegelijkertijd rekening houden met het worstcasescenario.
  
Kermis Windeke is een gezellig volksfeest met heel wat evenementen. Vaste waarden op de kermis: rondgang Groenbuikreus (ontleend aan de bijnaam van de Scheldewindekenaars: de Groenbuiken), veel muziek, Oldtimer Classic Tour, Jan Parent, aperitiefconcert, braderie, wielerwedstrijden, kermisattracties. Scheldewindekenaar Jan Parent, zijn dochter Annelies en Zippora zijn nog altijd in topvorm. De ene hit na de andere knallen door de luidsprekers. Ze houden hun reputatie hoog. ‘Oerklassiekers’ vormen een vast onderdeel. Muziek is de passie van Jan, Annelies & Zippora. De Groenbuiken hebben oog voor plaatselijk talent: Michiel D’Haeze, Kobe, en Jan Parent en Annelies brachten genietbare muziek. Nog maar eens: ‘Windeke Boven’.
De Windeekse Groenbuiken danken KVV Windeke, de foorkramers, de cafés, gemeentelijke diensten, MPO, lokale politie, en uiteraard de vele sponsors (dankzij hen blijven de evenementen gratis) en de buurtbewoners die Kermis Windeke heel genegen zijn. (marcel van de vijver, foto’s danny de lobelle).