Geraardsbergen. De prestigieuze collectie Geraardsbergse Chantillykant is voor het grote publiek opnieuw te bezichtigen in een permanent museum in het toerismekantoor op de Markt. Ingrid Lewyllie, conservator van het nieuwe museum, haalde de stukken terug van onder het spreekwoordelijke stof.
De zwarte zijdekant, ooit vanuit Parijs en Rijsel naar Geraardsbergen werd geïmporteerd, vormt een belangrijk hoofdstuk in de economische en culturele ontwikkeling van onze stad. In de 19e eeuw verwierf Geraardsbergen internationale faam door de productie van deze hoogwaardige kant.
Een korte historiek van het museum
Het vroegere Chantillykantmuseum maakte deel uit van de vzw Geraardsbergse musea en werd opgericht in 1986 door de conservatoren Ingrid Lewillie en Ghislaine Moors. Deze collectie werd tentoongesteld op de tweede verdieping van het Abtenhuis. Toen 20 jaar geleden de restauratie van dit historisch gebouw van start ging, verhuisde de collectie naar het museum in de Collegestraat. Naast kant waren er nog andere collecties te bezichtigen: het MP-museum, het lucifermuseum, het sigarenmuseum, het pijpenkabinet en de brouwerijen.
Op enkele stukken na, verhuisde de Chantillykant niet mee. De collectie werd bewaard op de zolder van Ingrid Lewyllie, in afwachting van een nieuwe, geschikte tentoonstellingsruimte. De conservatoren Ingrid Lewyllie en Ghislaine Moors hebben door de jaren heen een unieke collectie uitgebouwd met ongeveer een 130-tal stukken. Het geheel is waardevol, omdat het met zorg gedocumenteerd is én er een paar topstukken tussen zitten.
Het concept
Ingrid Lewyllie en Philippe Haegeman stonden in voor het ontwerp van de expositie, de technische dienst van het lokaal bestuur stond in voor de uitvoering. De collectie kreeg een plek in het toeristisch infokantoor.
Gelijktijdig met de expo wordt een prachtig fotoboek gepresenteerd dat een gedetailleerd en waardevol naslagwerk is voor kenners en geïnteresseerden.
Ingrid Lewillie en Ghislaine Moors, een van de weinigen die de techniek van de Chantillykant nog beheersen, zijn onmisbare schakels in het doorgeven van hun historische en ambachtelijke kennis. Samen met hen wil de Cultuur- en erfgoeddienst de kant blijvend promoten tot ver buiten de stadsgrenzen met tijdelijke exposities, workshops en andere evenementen.
Kantmuseum kan vanaf 13 juli in het infokantoor op de Markt tijdens de openingsuren worden bezichtigd. Het boek verkrijgbaar in het kantoor. Van 13 tot 22 september loopt er tevens een Expo Synergie in het museum, in de Sint-Bartholomeuskerk en in Musea Hunnegem.