Zomerbar tussen de wijnranken in Zwalm

Zwalm – Wijndomein Vijflinden stelt deze zomer zijn wijngaard open met een gezellige outdoor zomerbar tussen de wijnranken. Naast eigen wijn van de wijngaard is er ook een aanbod van wijnen van collega’s, bieren en versnaperingen van lokale producenten. We waren zaterdag aanwezig in dit wijndomein. Danny Meuleman leidt ons rond en we zien dat sommige druiven serieus afzien door het natte voorjaar zoals de Reberger. “Andere druiven stellen het beter  en moeten nu serieus gaan groeien om te kunnen oogsten in het tweede deel van september. Danny noemt het het één uit de hand gegroeide hobby.”

Kleinschalige wijngaard

Wijndomein vijflinden is een kleinschalige wijngaard gelegen op een zuidgerichte flank van de Zwalmbeek, niet ver van de Zwalmmolen. Naast de woning Kortendries 10 ( zijstraat Bruggen hoek – Krekelstraat) bereiken we per fiets dit unieke project. Als  je met de auto bent laat men die best verder staan en doet men een wandeling naar het wijndomein.
In 2013 kochten  (Steffi en Jens) een woning in Zwalm met een stuk braakliggend landbouwgrond erbij. Dit stukje grond, perfect zuidgericht en onder helling, bleek alle vereisten te hebben voor de aanleg van een wijngaard. Na grondige voorbereiding en planning gingen de eerste wijnstokken in 2019 in de grond, waarbij we 125 stuks Johanniter (wit) en 125 stuks Regent (rood) aanplantten. De keuze voor ziekteresistente rassen was snel gemaakt, gezien deze veel minder gevoelig zijn voor schimmels en aantastingen.

Jens: “In 2021 hebben we, samen met vader Danny, de kans gehad om een bestaande wijngaard over te nemen gelegen langs de Zwalmbeek. Deze wijngaard was aangeplant met ca. 450 stokken, bestaande uit verschillende resistente soorten. De vruchtbare grond, de aanwezigheid van zandsteen en het microklimaat zorgen voor een uniek terroir.

In 2022 en 2023 is er een bijkomende aanplant met Johanniter, Regent en Souvignier Gris uitgevoerd. In totaal zijn er nu ca. 1000 wijnstokken op dit perceel aanwezig.”

Nieuwe wijnen 

Danny: “Vandaag zijn we trots om onze eerste wijnen voor te stellen, volledig ‘Made in Zwalm’, van productie tot botteling. Om de mensen te laten kennismaken met onze wijnen stellen we elk weekend onze wijngaard open. Elke zaterdag en zondag, van 14u tot 18u, kan men genieten van een glaasje in de schaduw van de wijnranken. Gezien de zomerbar in open lucht is zijn we afhankelijk van de weergoden. Bij slecht weer gaat de bar niet open, dit wordt elke week gecommuniceerd via onze website en facebookpagina.”

Daarnaast is er voor wandelaars een uitgestippelde wandeling van 5 km die begint en eindigt op de wijngaard. Ontdek de mooiste plekjes langs de Zwalmbeek en sluit af met een verfrissing! Het wandelplan is gratis verkrijgbaar aan de bar.

www.wijndomein-vijflinden.be

info@wijndomein-vijflinden.be