Verkiezingscampagnes uit de startblokken.

Na Voor Lierde (vroegere CD&V) en de Derde Partij  stelde Rechtuit Lierde (vroegere Open VLD) recent ook zijn kandidatenlijst voor. Hoogst waarschijnlijk zal het in Lierde bij deze drie lijsten  blijven want zowel Vooruit als N-VA  hebben kandidaten op andere lijsten staan. Zo vervoegden enkele socialisten de rangen van de Derde Partij en enkele N-VA’ers deze van Rechtuit Lierde.

Dat de campagnes van start gingen is ondertussen duidelijk te merken in het straatbeeld. Bestickerde  wagens met foto’s en lijstplaats van kandidaten zijn alom te bespeuren en de Derde partij was als eerste om de hen  toegemeten oppervlakte op de officiële aanplakborden op te vullen. Veel meer dan lachende gezichten op auto’s en de officiële borden zal men in Lierde echter niet tegenkomen daar er een duidelijk “aanplak” reglement van kracht is. Op de gemeenteraad van 24/06/2024 werd met 14 stemmen voor en 3 stemmen tegen een reglement goedgekeurd dat bepaald wat er wel of niet toegelaten is qua verkiezingsaffichage.

Zo is het verboden om verkiezingspropaganda aan te brengen langs gemeentewegen en andere openbare wegen en pleinen, behalve op de door het gemeentebestuur voorziene aanplakborden (één in elke deelgemeente) voor het aanbrengen van verkiezingspropaganda. Het is tevens  verboden verkiezingspropaganda aan te brengen op de langs gemeentewegen en andere openbare wegen en pleinen palende private eigendommen. Dit wil dus zeggen dat borden in de tuin en zelfs affiches aan het vensterraam totaal uit den boze zijn. Het is wel toegelaten stickers aan te brengen op maximaal twee voertuigen per kandidaat. En met voertuigen worden zowel auto’s, fietsen als vrachtwagens bedoeld. De  kandidaten dienen echter vooraf  bij de gemeente aan te geven welke voertuigen er zullen worden bestickerd.

In de afgelopen weken hebben we ook kunnen waarnemen dat zowel bekende als totaal onbekende kandidaten plotseling opduiken op allerlei evenementen. Ze zijn plots  een alomtegenwoordig gezicht op bijeenkomsten, concerten, kermissen en buurtfeesten. Nieuwe kandidaten zijn vaak nieuwe gezichten in de politiek, zonder een lange geschiedenis of herkenbaarheid. Ze hebben dikwijls weinig tot geen publieke bekendheid en hun plotselinge verschijning op diverse evenementen lijkt een strategische zet om bekendheid en steun te vergaren. Door de afschaffing van de stemplicht is het rechtstreeks contact op zulke gemeenschapsevenementen van cruciaal belang voor de kandidaten om mensen te  overtuigen om zeker hun stem te gaan uitbrengen.

lees ook: