Vooruit en Groen hebben een plan voor betere woonkwaliteit in het stadscentrum

Geraardsbergen. Vooruit en Groen lanceren een ambitieus voorstel om de woonkwaliteit in het centrum van de stad te verbeteren. Ze benadrukken de noodzaak van dit initiatief, gezien de groeiende groep mensen die met een bescheiden inkomen oude, bouwvallige arbeiderswoningen kopen, maar niet de middelen hebben om deze te renoveren.

Een dringende noodzaak
‘De woonkwaliteit in het centrum van Geraardsbergen moet beter’, stelt lijsttrekker Flamez. ‘Veel mensen kunnen niet meer terecht op de huurmarkt en kopen daarom oude arbeiderswoningen. Helaas hebben ze vaak niet de financiële middelen om deze woningen te renoveren en energiezuinig te maken.’

Energiezuinige woningen tegen 2030
Voor de Vlaamse regering moeten alle woningen tegen 2030 een energiescore A halen. ‘Veel van deze oude woningen halen momenteel de slechtst mogelijke energiescore’, legt Patrick Franceus van Groen uit. ‘Om dit probleem aan te pakken, willen wij dat de stad Geraardsbergen een rollend fonds opricht.’

Een rollend fonds voor renovatie
Het rollend fonds moet met de leegstandtaksen die de stad jaarlijks int, worden gefinancierd. ‘Met dit fonds kopen we oude arbeiderswoningen op, renoveren we ze en maken we ze energiezuinig. Dit fonds wordt jaarlijks gespekt met 427.000 euro aan leegstandtaksen’, aldus Sven Van der Meulen van Vooruit.

‘In samenwerking met het OCMW maken we hier een sociaal inschakelingsproject van. Na renovatie verkopen we de woningen weer op de reguliere woningmarkt tegen betaalbare prijzen voor mensen met een bescheiden inkomen. De inkomsten uit deze verkopen investeren we opnieuw in nieuwe koopprojecten. Hierdoor ontstaat een positief sneeuwbaleffect, waarbij we jaar na jaar meer middelen ter beschikking hebben om te investeren in de woonkwaliteit’, vult lijsttrekker Patricia Flamez aan.

Oproep tot actie aan het stadsbestuur
Vooruit-Groen roept het stadsbestuur op om dit initiatief te steunen en actie te ondernemen. ‘De afgelopen zes jaar is er niets gedaan om de woonkwaliteit te verbeteren. Het is tijd dat het stadsbestuur verantwoordelijkheid neemt en investeert in de toekomst van onze stad’, besluiten de socialisten en groenen.

Foto: v.l.n.r.: Patrick Franceus, Patricia Flamez en Sven Van der Meulen

Julien Borremans