Lokaal bestuur Merelbeke verbiedt thuiswedstrijden Eendracht Aalst op voetbalveld Kloosterstraat

Het lokaal bestuur Merelbeke verbiedt de organisatie van voetbalwedstrijden op de voetbalsite aan de Kloosterstraat door voetbalclub Eendracht Aalst. De site is te klein om de supporters op een veilige manier op te vangen, klinkt het

 “De accommodatie en infrastructuur op de terreinen in de Kloosterstraat zijn niet uitgerust voor risicowedstrijden. Het terrein is gelegen midden in een woonwijk met in de directe omgeving een school, een woonzorgcentrum en een lokaal dienstencentrum”, verduidelijkt burgemeester Thienpont de beslissing.

Daarnaast gaan in de omgeving evenementen door in de gemeentehallen en op het nieuw sportcomplex Molenkouter. “De buurt kan de toestroom van supporters onmogelijk verwerken. De verkeershinder en de impact op de openbare orde en rust is te groot”, vult schepen van Sport Egbert Lachaert aan.

Lokale voetbalclub FC Anatolia Merelbeke, dat haar wedstrijden speelt op het voetbalveld aan de Kloosterstraat, sloot in juli een overeenkomst met Eendracht Aalst om de thuiswedstrijden van het eerste elftal te laten doorgaan op dit veld.

Het lokaal bestuur heeft ervaring met het organiseren van wedstrijden van voetbalclub Eendracht Aalst, gezien deze club vorig jaar in dezelfde afdeling van de voetbalcompetitie aantrad als voetbalclub KFC Merelbeke. Die wedstrijden werden toen als risicowedstrijden beschouwd.

“Bij de organisatie van dergelijke risicowedstrijden is telkens heel wat politie-inzet nodig. De politiezone kan deze politiecapaciteit niet garanderen bovenop de andere veiligheidstaken”, aldus burgemeester Thienpont. Verder moet het stadion voorzien zijn van een afzonderlijke ingang voor thuis- en bezoekende supporters alsook afgesloten tribunes, aparte drank- en eetgelegenheden, gebruik van plastic bekertjes,…

Rekening houdende met alle boven gehaalde punten besluit het lokaal bestuur Merelbeke dat een risicowedstrijd technisch en praktisch gezien niet kan doorgaan op de terreinen in de Kloosterstraat.

“De organisatie van deze thuiswedstrijden kaderen op geen enkele manier binnen het gemeentelijk sportbeleid”, vult schepen van Sport Egbert Lachaert aan. “Bovendien worden er binnen de Aalsterse voetbalminnende gemeenschap lovenswaardige initiatieven genomen om, met medeweten van de stad Aalst, een positieve, hoopgevende en constructieve doorstart te maken van een voetbalproject voor Aalst.”