“Landbouw moet op een coöperatieve manier gebeuren”: aan het woord: Pomona Puur Aerde Zottegem/Zwalm

Pomona Puur Aerde: Investeer in je eigen burgerboerderij en neem het voedselsysteem zelf in handen!

Hola, Pomana Puur Aerde, wat is dat in godsnaam?

Ik sprak met Andreas Baele, voorzitter van Pomona Puur Aerde, en hij vertelt mij enthousiast het volgende:

 

“We geloven dat landbouw vandaag op een coöperatieve manier moet gebeuren waarbij boeren en burgers samen zorgen voor een gezonde en eerlijke vedselproductie. Daar hoort een kleinschalige, gemengde boerderij bij waar we op een natuur-inclusieve manier aan het werk gaan. We leggen je graag in detail uit wat dat precies betekent voor ons”.

En hij geeft me ook een inzicht in wat zij willen betekenen :

Zijn persoonlijke visie is eenvoudig

Al enkele jaren droom ik ervan om mijn eigen voedselproductie in handen te nemen met respect voor de planeet. Toen ik het concept leerde kennen van een collectieve boerderij waar alle leden gezamenlijk eigenaar zijn was ik meteen overtuigd. Op deze manier kunnen we zelf instaan voor onze voedselvoorziening en erop toezien dat ons eten eerlijk is geproduceerd, zonder schade toe te brengen aan onze ‘Aerde’.

Ik sprak ook met een “ondersteuner”, namelijk Maaike Coeck

Toen ik een foldertje van Pomona in handen kreeg, maakte mijn hart een sprongetje! Als gezondheidswerker hecht ik belang aan kwalitatieve voeding. De helende werking van voedsel is voor mij echter het resultaat van vele zaken ondermeer de natuurlijke verbinding met de aarde, de samen-gedragenheid, en ook een goede work-life balance voor de boeren. Ik wil graag mee ondernemen om deze mooie en duurzame plek te creëren in eigen streek.

En zo gaat Andreas  verder :

Brakel, België – Pomona Puur Aerde, een coöperatieve vennootschap opgericht door burgers uit Zottegem, Brakel en Zwalm, biedt een unieke kans om samen -met een boer- ondernemer te worden van je eigen boerderij. Na een enthousiaste zoektocht is een locatie met aanpalende gronden gevonden, en dankzij privé-investeerders is een prachtige hoeve op Boembeke in Brakel aangekocht. Deze boerderij biedt voldoende opslag- en ontmoetingsruimte voor een langdurige en duurzame werking waarin landbouw en natuur hand in hand gaan.

Missie
Pomona Puur Aerde wil de aanpalende gronden van samen ongeveer 2 hectare akker, weide en bos aankopen om zo de boerderij verder te ontwikkelen. Momenteel is reeds 25% van het benodigde bedrag, € 170.000, opgehaald. De overige 75% is nog nodig tegen begin september.

Uitnodiging tot investering
We nodigen burgers uit om te investeren en mede-eigenaar te worden van de grond waarop biologische groenten en fruit worden geteeld. Door te investeren neem je als burger het voedselsysteem zelf in handen. Je investering kent een fiscaal voordeel van 45%.

Betrokkenheid en duurzaamheid
Als aandeelhouder word je actief betrokken bij het hele proces: van planning tot oogst. Dit initiatief promoot een coöperatieve aanpak van landbouw waarbij boeren en burgers samenwerken voor een gezonde en eerlijke voedselproductie. Het ontwerp van de boerderij zal voedselproductie en natuur verbinden met technieken als agroforestry, permacultuur en voedselbossen. Door deel te nemen ondersteun je niet alleen lokale boeren maar ook de bredere gemeenschap, wat leidt tot een eerlijker en rechtvaardiger voedselsysteem.

Evenement: Op zondag 6 oktober 2024 vanaf  10u organiseert Pomona Puur Aerde een openingsfeest met rondleidingen en een BBQ, en dit op de boerderij zelf, boembeke 9 te Brakel Inschrijven kan via info@pomonapuuraerde.be.

Meer informatie en bijdragen
Voor meer details over investeringen en bijdragen kan je op onze website terecht: www.pomonapuuraerde.be/word-cooperant. Nog vragen? Op 22 augustus en 3 september organiseren we ook een webinar! Inschrijven via deze link:
https://forms.gle/HRr6nsPcYDpzqW2aA

Samen kunnen we een verschil maken en bouwen aan een groene en duurzame toekomst!

Contact:
Andreas Baele Voorzitter Pomona Puur Aerde CV
0477 13 75 52 – andreas@baele.eu