Systeem van zwarte lijst voor amokmakers werpt zijn vruchten af

Oost-Vlaanderen/Geraardsbergen. Sinds de deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen een zwarte lijst voor amokmakers heeft ingevoerd, gaat het al een heel stuk beter op de Oost-Vlaamse recreatiedomeinen. Vorig jaar werden er 80 toegangsverboden uitgeschreven. Dit jaar zijn er dat nog maar acht.

Elke zomer krijgen de Vlaamse recreatiedomeinen af te rekenen met amokmakers. Het provinciebestuur gaat daar vorig jaar schoon genoeg van en voerde een zwarte lijst in voor vier provinciale recreatiedomeinen: De Ster in Sint-Niklaas, De Gavers in Geraardsbergen, domein Puyenbroeck in Wachtebeke en Nieuwdonk in Berlare. Wie zich in één van de recreatiedomeinen misdraagt, mag in geen van de vier nog binnen.

Amokmakers worden op een zwarte lijst gezet en worden de toegang ontzegt. Het merendeel van de inbreuken gaat om bezoekers die zonder betalen zich een toegang tot het domein wilden forceren of incidenten van openbare dronkenschap en druggebruik. Vorig jaar was ook één geval van agressie: uit ongenoegen sloeg een man een ruit in.

Dat deze aanpak zijn vruchten afwerpt, bewijzen de cijfers. Vorig jaar werden er in totaal tachtig toegangsverboden uitgeschreven. Dit jaar blijft dit tot slechts acht beperkt. In het domein De Gavers krijgen zes mensen een maand lang geen toegang meer. Het gaat telkens om incidenten van openbare dronkenschap en druggebruik. Het systeem van de identiteitscontroles, dat vorig jaar werd ingevoerd, werpt zijn vruchten af.

Julien Borremans