© Facebook Park van Breivelde

Stad Zottegem niet akkoord met minister Matthias Diependaele

De uitbating van het kasteel van Breivelde zadelt de stad Zottegem met problemen op. Tijdens de renovatie van het kasteel, met dank aan 346.410  euro Vlaamse subsidies, werden er door de uitbater in het park tenten en een terras geplaatst en die zijn nu de werken aan het kasteel hun eindpunt naderen een doorn in het oog van de dienst Onroerend Erfgoed van de Vlaamse overheid. Die valt onder de bevoegdheid van de Zottegemse N-VA-minister Matthias Diependaele.

Het Nieuwsblad , zie link, heeft een groot artikel gewijd aan de kwestie en laat daarin N-VA-schepen Evert De Smet aan het woord. “Van Onroerend Erfgoed kregen we een brief waarin ons werd aangemaand om de zaakvoerder te vragen dringend werk te maken van het verwijderen van terras, tenten en materiaal dat in een groenzone gestockeerd ligt. Als stadsbestuur staan we achter de uitbating. We zullen met Onroerend Erfgoed in dialoog moeten gaan. Wat zijn we met erfgoed als het niet mag gebruikt worden?”, zegt De Smet.

“De werken startten in oktober 2023”, geeft zaakvoerder van het kasteel van Breivelde Christoffe Gangl verder mee in Het Nieuwsblad. “Feesten zoals huwelijks- of communiefeesten worden ruim een jaar op voorhand vastgelegd. Toen was er zelfs nog geen werkplanning beschikbaar. Door weerverlet kwamen de eerste feesten van het seizoen in het gedrang en diende ik naar een oplossing te zoeken. Zonder terras voor het kasteel is deze zaak niet rendabel. We zijn hier al drieëneenhalf jaar zeven op zeven open. Normaal leggen we in de zomer een buffer aan om de kalmere wintermaanden door te komen. Corona, de energiecrisis en de renovatiewerken dwingen me voorlopig om met de zomermaanden de putten te vullen. Dat is de omgekeerde wereld.”