Olympische Spelen in Parijs (baanwielrennen): Toekomstig Oosterzelenaar Fabio Van Den Bossche pakt brons in het omnium. Katrijn De Clercq zeer verdienstelijk tiende tijdens de ploegkoers.

Olympische Spelen in Parijs (baanwielrennen)

Toekomstig Oosterzelenaar Fabio Van Den Bossche pakt brons in het omnium.

Katrijn De Clercq zeer verdienstelijk tiende tijdens de ploegkoers.

 

Dat Oosterzele wielerminded is dat wisten we al langer, maar dat we ook heel wat wielergeweld op de Olympische Spelen in Parijs hebben rondrijden en rondlopen wisten velen misschien niet.

Fabio Van Den Bossche, afkomstig van Laarne, heeft nl bouwgrond klaarliggen in Scheldewindeke. Dus mogen we hem ook al een beetje ontvangen als een toekomstige Oosterzelenaar. Fabio deed in Parijs mee met het Belgische achtervolgingsteam samen met Tuur Dens, Noa Vandenbranden en Lindsay De Vijlder. Samen scherpten ze het Belgische record maar liefst twee keer aan. Maar Van Den Bossche had zich wel speciaal voorbereid op het omnium en had een goede Giro d’Italia in de benen. Omnium omvat vier onderdelen: dat is scratch, tempo ronde, afvalling en puntenkoers. Hij startte onmiddellijk zeer goed en werd meteen derde in het scratchnummer.  Tijdens de temporonde was hij zelfs outstanding en liet hij iedereen achter zich. En die iedereen waren niet de minsten: Fernando Gaviria, de Italiaan Elias Viviani en de Brit Etan Hayter waren enkele van de klasbakken die hij allemaal het nakijken gaf. Tijdens de afvalling kwam ook de Fransman Benjamin Thomas zijn neus aan het venster steken. Maar Fabio begon aan de afsluitende puntenkoers met tien voorsprong op zijn naaste achtervolger. In die puntenkoers streed Fabio als een echte Vlaamse leeuw maar het mocht echter niet zijn. De Fransman Thomas en de Portugess  Leitao staken onze landgenoot nog voorbij voor het goud en het zilver. Gelukkig had Fabio in de andere nummers al super gereden en kon hij zijn omnium afsluiten met een prachtige en meer dan verdiende bronzen medaille .

Katrijn De Clercq uit Oosterzele reed samen met Helene Hesters ook een mooie ploegkoers. De Europese kampioenen ploegkoers bij de beloften moesten hier tussen het grote geweld hun vrouwtje staan. Dat ze nog jong zijn en nog heel wat kracht tekort komen was te verwachten. “De tegenstand reed hier rond met een ongelooflijk groot verzet wat wij nog niet kunnen”, aldus Katrijn. “Wij moesten hier echt alles uit onze kas rijden om te kunnen volgen. Sprinten voor de punten zat er niet onmiddellijk in”. Dus moest het duo zijn plan aanpassen en gingen ze halfweg koers vol voor een winstronde. Dit was hun enige kans op een medaille. De Nederlanders en de Italianen hadden dit eerder al gedaan en mits die winstronde maakten ze veel kans op brons. Helaas geraakte het Oost-Vlaamse duo  De Clercq-Hesters niet helemaal rond, mede door de reactie van de Ieren. Jammer, maar ze hebben het toch maar mooi geprobeerd en mogen dit Olympisch evenement afsluiten met een knappe tiende plaats.

Op de Spelen zijn er  bij de wielrenners nog Oosterzelenaars actief.  Koen Beeckman uit Landskouter is daar als topsport coördinator actief en Jan Vancompernolle die eveneens in Landskouter woont, is er actief als performance analist. Beiden hebben een groot aandeel in de schitterende prestaties van de Belgische wielrenners. Zij zorgen er voor dat de renners zich over niets zorgen hoeven te maken en zich enkel op hun wedstrijd moeten concentreren. Niets wordt aan het toeval overgelaten, alles is er tot in de puntjes geregeld. Met Remco Evenepoel, Wout Van Aert, Lotte Kopecky en Fabio Van Den Bossche hebben deze renners al het overgrote deel van de Belgische medailles binnengehaald.