Einde werken Ronsesestraat (Gewestweg N48) eindelijk in zicht en Opbrakel kan herademen

De laatste hand  wordt  gelegd aan de werken langs Ronsestraat (Gewestweg N48) . De verbinding tussen Ronse en Brakel zal aanzienlijk verbeteren. De  wettelijke belijningen worden aangebracht en de  verkeerssignalisatie geplaatst. Daarnaast zullen de fietspaden en de weg grondig geveegd worden. 

Onder voorbehoud van de afronding van de resterende werken, zal de Ronsestraat vanaf donderdagmorgen 15 augustus 2024 opnieuw geopend zijn voor verkeer. Deze belangrijke verkeersader zal toegankelijk zijn voor alle weggebruikers. 

Na meer dan 2,5 jaar werken die heel wat commotie met zich meebrachten krijgt Brakel een weg van de 21ste eeuw want de vorige tracé leek wel op een weg van de jaren 50 van de vorige eeuw. Daar tegenover ligt er  in het verlengde al meer dan 40 jaar een weg op Waals grondgebied met dubbele rijstroken in beide richtingen. De voorbije 2,5 jaren waren er heel wat discussies rond o.m., de kilometers lange omleidingen, het al of niet aanbrengen van openbare verlichting, de gevaarlijke omleidingswegen langs o.m. de Leinstraat waar het zware vrachtverkeer zich soms weinig van aantrok ondanks de tonnagebeperking. De straten Burreken en Hauwstraat in Zegelsem  zullen ook kunnen herademen na meer dan twee jaar een enorme toename te hebben gekend  van het sluipverkeer.

De Ronsesestraat heeft eindelijk langs beide zijden een  gescheiden fietspad die het voor de fietsers stukken veiliger gaat maken.  Tevens werden er mooie bushaltes aangelegd.

Er zijn  faunapassages aan de kruisingen met de Molenbeek en het afvalwater werd gescheiden, zodat het niet langer terecht komt in de waterlopen. Er zou tevens het nodige groen worden voorzien! Men kan nu éénmaal geen omelet maken zonder   eieren te breken.

Toch één kritische opmerking

Op heel wat gewestwegen werd door minister Lydia Peeters ( Open Vld) het betonnen fietspad vervangen door asfalt. Denken we maar aan de N415 (Gentsestraat), N454 (Rijkestraat), N46 (Steenweg op Aalst)  Fietsen hebben hierbij een beter bolgevoel. We zien evenwel dat langs de nieuwe Ronsesestraat betonnen fietspaden werden voorzien. Van enige logica gesproken of worden ze binnen enkele jaren vervangen door een asfalt fietspad.

De weg is open op 15 augustus. Meteen een opsteker voor kermis D’Hoppe. (Vloesberg)

Eind augustus heeft er nog een officiële opening plaats!